Redacció
El Síndic de Greuges de Rubí, Carles Aluju, ha presentat una proposta innovadora per millorar el sistema de repartiment d’entrades dels espectacles amb aforament limitat de la Festa Major. La iniciativa s’inspira en el model d’adjudicació d’habitatges públics utilitzat per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Rubí.
La proposta respon al malestar ciutadà provocat per les llargues cues i les disfuncions del sistema actual, especialment a l’hora d’obtenir entrades a través del web o presencialment al teatre municipal La Sala. El nou model planteja un procediment únic de registre, accessible tant en línia com presencialment, que culminaria amb un sorteig públic entre les persones empadronades a Rubí.
La iniciativa del Síndic contempla la fixació d’un preu simbòlic per entrada (10 € pels caps de cartell i 5 € per a la resta d’espectacles), amb l’objectiu de garantir la màxima assistència. A més, es preveu un tractament específic per a persones amb mobilitat reduïda, assegurant que puguin assistir als espectacles acompanyades de familiars o cuidadors.
Segons Aluju, s’establirien uns requisits per poder accedir a les entrades: constar al padró de Rubí, un màxim de 4 entrades per sol·licitud, triar el mètode de recollida d’entrada (presencial o per correu electrònic), facilitar un telèfon de contacte i tenir o fer 16 anys durant el 2026. A més, les persones amb mobilitat reduïda disposarien d’un procés diferenciat.
La proposta contempla que, un cop el consistori hagi fet públic el cartell del festival RRandom, s’obriria un període d’una setmana per registrar sol·licituds, telemàticament o presencialment. Una vegada finalitzat aquest termini, l’Ajuntament disposaria de dos dies per preparar les sol·licituds o resoldre incidències. A continuació es fixaria un dia per al sorteig de les entrades en un acte públic.
El sorteig només es faria per als espectacles que tinguin una demanda superior a l’aforament. En la resta d’espectacles, s’assignarien directament les entrades demanades. El sistema informàtic assignaria les entrades de manera aleatòria fins a exhaurir-les. L’endemà del sorteig, i durant els següents 5 dies, les persones escollides rebrien les entrades per correu electrònic o bé les podrien recollir presencialment.
Si després dels dies de recollida hi ha entrades sense pagar ni recollir, des de la Sindicatura es proposa fer un sorteig de repesca per assignar entrades a partir de la primera sol·licitud que no va obtenir entrades en el primer sorteig.
Les persones que obtinguin entrades en aquest segon sorteig, disposarien de dos dies per recollir i pagar les entrades assignades.
Si al final d’aquests dos dies encara hi ha entrades disponibles, la Sindicatura proposa deixar-les a la taquilla de cada espectacle. Així, coincidint amb l’inici dels espectacles a La Sala i al Castell, es planteja fer una cua per obtenir les entrades no recollides. I un cop esgotades les entrades, que la mateixa cua serveixi per entrar al recinte en el cas que quedi aforament disponible.
Carles Aluju ha destacat que la proposta vol “millorar un sistema que actualment està provocant malestar” i “dignificar les condicions d’accés a la cultura per a tothom”.
NOTÍCIES RECENTS