Redacció
Un caporal i dos agents dels Mossos d’Esquadra han comparegut aquest dijous al matí com a investigats, a petició de la Fiscalia de Terrassa, davant el jutjat d’instrucció 5 de Rubí, que instrueix el cas de Brian Ríos, el jove que va morir el 21 d’agost de 2022 en els calabossos de la comissaria de Rubí. Els agents han declarat que van seguir el protocol establert per qualsevol altra detingut, ja que Ríos havia estat detingut per la Policia Local, qui l’havia traslladat al CUAP Mútua de Terrassa, on va ser atès i des d’on va ser traslladat a comissaria ja amb l’alta mèdica.
Segons ha explicat l’advocat de la família, Benet Salellas, els Mossos han assenyalat que, com que tenia una alta mèdica i aquesta no recollia cap especificació de vigilància especial, van seguir els protocols habituals: videovigilància per càmera i controlar que el detingut respirava. També han declarat que quan van detectar que no respirava van activar de seguida el protocol de reanimació i van avisar els Serveis Mèdics, però el jove no es va poder recuperar i va acabar morint.
Salellas considera que la seva declaració planteja ara una nova qüestió: aquests protocols no contemplen què s’ha de fer quan arriba un detingut inconscient, com va ser el cas de Brian Ríos i així va quedar gravat en les càmeres de comissaria. “No l’entren acompanyant-lo o arrossegant-lo, l’entren a pes. Era una persona que no reacciona a cap estímul, que no parla, que no té cap acte reflex (…) és com un ninot”, ha assenyalat. Per aquest motiu, el lletrat entén que més enllà de l’alta mèdica, “el sistema pot tenir errors i nosaltres els hem de detectar, perquè hi ha errors que maten”.
Demanen que es citi a declarar la Policia Local
Un cop ja es tenen les declaracions dels metges forenses sobre què va causar la mort del jove, dels sanitaris que van atendre Ríos aquella nit al CUAP Mútua Terrassa i ara dels Mossos que el van custodiar a la comissaria quan li van donar l’alta, la família i el seu advocat creuen que és necessari completar la seqüència de què va passar amb el jove des que va ser detingut per la Policia Local i fins que va arribar al centre sanitari.
“Ara ens queda la tercera passa, que és entendre com en Brian entra en el circuit policial, qui el deté, perquè el deté i sobretot com s’actua durant aquesta detenció”, apunta Benet Salellas, qui es qüestiona si la Policia Local va actuar cuidant i protegint el ciutadà privat de llibertat o “si, en canvi, l’actuació va contribuir a generar el quadre que finalment va comportar la mort del jove”. En aquest sentit, i com han fet des de l’inici del procés, ha demanat de nou que els agents de la policia local declarin, ja que no ho han fet ni com a testimonis.
De la mateixa manera, Juliana, dona de la víctima, ha assenyalat que la família fa gairebé tres anys que busca la veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició. “Vaig ser testimoni de la detenció de Brian i vull que la Policia Local declari, perquè ells van detenir-lo i em van assegurar que estaria bé, que no li farien mal, però tot va acabar amb la mort de Brian”, recorda la dona. A més, critiquen “el silenci” per part de l’Ajuntament de Rubí.
La Plataforma Justícia para Brian creu que és un cas de racisme institucional
Els representants de la Plataforma Justícia para Brian, que s’han congregat a les portes del jutjat mentre declaraven els Mossos, han insistit que aquest cas és un exemple de racisme institucional. Núria Rivera, membre de la plataforma, assenyala que ja no és només pel tracte que va rebre el jove durant la nit de la seva mort, sinó a posteriori com se li va comunicar la mort a la seva dona, com la família va ser tractada després, el silenci de l’Ajuntament. Per la Plataforma, si Brian no hagués estat un immigrant tot el que va passar aquella nit i després de la seva mort hauria estat molt diferent.
NOTÍCIES RECENTS