Cristina Carrasco
Emotiva i multitudinària. Així va ser la inauguració de la mostra ‘La botànica feta art’ de l’artista rubinenc Quim Conca a l’Institut Botànic de Barcelona. La convocatòria, que va tenir lloc a finals de juny, va aplegar més d’un centenar de persones, que van omplir de gom a gom l’espai.
L’exposició està formada per una cinquantena dibuixos de flors i plantes realitzades per l’il·lustrador rubinenc al llarg de la seva trajectòria artística. Les obres exposades formen part de les 134 làmines originals de la seva obra botànica que Conca va llegar l’any 2020 a l’institut, donació que s’ha formalitzat enguany, i que se sumen a la col·lecció de narcisos silvestres que va donar l’any 2008.
Inclou des dels primers dibuixos realitzats durant la seva formació a l’Escola Eina fins a les obres realitzades durant la seva estada a l’Equador. També s’hi exposen il·lustracions d’orquídies i una selecció de gravats. A més, també s’ha editat un complet catàleg sobre l’exposició.
Neus Nualart, comissària de la mostra, va destacar que l’exposició “posa en valor una obra que uneix ciència i art” i va ressaltar que la mostra repassa la trajectòria artística de Conca i mostra la varietat de tècniques que domina, des del llapis a la tinta xinesa, passant per l’aquarel·la, el plomí o el gravat.
Per la seva banda, l’investigador científic Alfonso Susanna va assenyalar que l’obra de Quim Conca té la precisió d’un il·lustrador botànic i les tècniques d’un gran artista. En el mateix sentit, el director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Carles Lalueza, també va posar en relleu la minuciositat dels dibuixos de Conca.
Més enllà dels reconeixements, des de les institucions també van tenir paraules d’agraïment a l’il·lustrador rubinenc, qui vol donar tota la seva obra a la institució per tal que quedi per sempre a disposició del públic.
Un emocionat Conca va agrair els elogis i va mostrar la seva felicitat per la inauguració de la mostra i pels acords de cara a la preservació de l’obra.
L’exposició, que compta amb el suport de Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, es podrà visitar fins al 21 de setembre. L’horari de visita és de dimarts a divendres d’11 a 13 h i de 15 a 19.30 h i els caps de setmana i festius de 10.30 h a 19.30 h, amb entrada pel Jardí Botànic.
NOTÍCIES RECENTS