Arriba el dia de la Mona i els rubinencs ho continuem celebrant com quan érem nens, potser perquè sentim certa enyorança d’aquells temps en què el nostre padrí ens feia feliços amb un simple ou de pasqua i volem que els nostres petits se sentin igual de feliços. Fem un recorregut per algunes de les pastisseries més emblemàtiques de la nostra ciutat per tal de conèixer de prop com es viuen els preparatius del tradicional dia de la Mona.
Una festa per nens
Porten gairebé un mes i mig elaborant mones de pasqua. Va ser el pare de la Sònia, pastissera i copropietària de La Lyonesa, qui va començar a elaborar-les ara fa 43 anys, tot i que abans no hi havia tanta demanda com ara. El seu germà Ferran, també pastisser, va adquirir els seus coneixements a una pastisseria de Barcelona, el que li va permetre crear més varietat de mones.
La Sònia recorda que quan era petita, el padrí l’obsequiava sempre amb la mona que ell volia i no hi havia ninots. En el seu cas, el seu padrí li regalava figures de ceràmica. En Joan Domènech, de la pastisseria DicBo, ens explica que abans el padrí et portava la mona i estaves contentíssim, “ara els nens saben quina volen i ja la demanen, tot i que els pares els fan dubtar”, bromeja. En general, els nens demanen les peces de xocolata perquè volen jugar, per això els pastissers coincideixen en que, a l’hora de fer la mona, s’ha de pensar sempre en els més petits.
Mones per a tots els gustos
Abans la mona era un pastís, sobretot de fruita i melmelada, amb una massa de brioix i una peça de xocolata a sobre. Amb els anys s’ha anat treballant més l’artesania de la xocolata. Ara la tendència serien “moltes peces amb molts colors, on la xocolata blanca és la que més s’aprecia”, afirma el Joan.
La propietària de la pastisseria Sant Jordi, Maria Auxili Rofer, ens explica que per elaborar les mones, s’han d’anticipar i pensar en les figures que estaran de moda durant la Pasqua, però sempre poden variar. Després, ja a l’obrador, es crearan diverses peces de xocolata amb l’ús de motlles i plantilles. En Joan, de DicBo, afegeix que continuen fent les peces de tota la vida “amb molta manualitat”, sempre tractant d’innovar.
I endevineu quina és la figura més venuda d’enguany? Doncs sí. La figura estrella és la Frozen, però també se’n demanen els clàssics de Disney, la Violeta, personatges de cinema com l’Spiderman, i també els escuts de l’equip favorit.
De mantega, fruita, nata, ‘sacher’, sense sucre… N’hi ha per a tots els gustos i totes les butxaques. En aquest sentit, tots els pastissers intenten ajustar els preus al màxim per mantenir la iŀlusió dels nens, en funció del temps d’elaboració. La mona més econòmica costa uns 20 euros i les més treballades poden arribar fins als 100 euros. “La qualitat té un preu”, opinen els pastissers.
Segons ells, a més, cada any esperem més a última hora per adquirir les nostres mones. El dia d’avui ja no es fa més peça de xocolata. Ara és el torn dels pastissos, així que afanyeu-vos a adquirir la vostra Mona abans que s’acabin -o que els més petits se us avancin.