Redacció
Un 66% dels casos oberts pel síndic de greuges de Rubí, Carles Aluju Ferrer, durant el 2024 encara estaven oberts el 31 de desembre per manca de resposta per part de l’Ajuntament. Així es desprèn de l’Informe de la Sindicatura corresponent a l’any passat presentat per Aluju al Ple rubinenc durant la sessió del mes d’abril.
Durant la seva intervenció, el síndic va mostrar la seva preocupació davant aquest fet, ja que considera que genera en la ciutadania frustració acumulada i pèrdua de confiança en l’administració local,. “Parlem de persones que conviuen amb sorolls que no els deixen descansar, d’una AMPA que reclama millores en el transport escolar o d’una comunitat que vol fer una rampa per millorar l’accessibilitat a l’edifici i no rep resposta”, va apuntar.
Pe Aluju, la manca de resposta per part l’administració és una doble vulneració: primer perquè no es dona resposta a la instància inicial i segon perquè ni tan sols l’actuació de la Sindicatura aconsegueix revertir aquest fet.
Vulneració greu
El síndic també va referir-se a una segona dada que considera preocupant, com és que se li hagi denegat l’accés a 3 expedients municipals. “Aquesta negativa no és només un entrebanc tècnic, és una vulneració greu”, assenyala Aluju, qui va recordar els membres del plenari que la sindicatura té la funció d’investigar i per fer-ho ha de poder accedir a la informació. “No facilitar-la significa impedir el dret a la defensa, a la transparència i a una bona administració”.
De fet, el síndic va explicar que, en dos anys i mig, ja acumula fins a sis casos en què se li ha negat l’accés a la informació, una situació que considera “greu” i que entén que s’ha de revertir “amb urgència”.
160 intervencions
Respecte a les dades que recull l’informe, durant el 2024 la Sindicatura va realitzar 160 intervencions, de les quals 93 es van convertir en expedients i 67 en assessoraments, xifres similars a les del 2023. Com a apunt positiu, el síndic ha destacat que l’any passat van disminuir el nombre de queixes iniciades per manca de resposta a una instància presentada a l’Ajuntament, que han passat del 50% el 2023 al 34% de l’any passat.
Aquest 2024, el síndic ha canviat la manera de classificar les queixes, que ara s’agrupen en cinc grans àmbits temàtics (Espai urbà i ordenació de territori, Administració general, Medi ambient, Educació i cultura i Salut i atenció social). Aquesta nova forma d’agrupar les queixes està motivat per no haver de canviar el sistema en cas de canvis al cartipàs.
Actuacions d’ofici
Carles Aluju també ha posat èmfasi en les dues actuacions d’ofici que ha fet aquest any. Una fa referència al soroll tant a l’espai públic com en habitatges, que deu mesos després encara no ha rebut resposta. La segona va ser en col·laboració amb la síndica de Catalunya en relació amb la taxa de residus. Amb aquesta actuació el síndic ha pogut constatar la correcta tramitació administrativa de la nova taxa comarcal i només queda pendent d’implantar el nou sistema de recollida de residus amb identificació d’usuari.
Finalment, el síndic ha demanat que la Sindicatura sigui prioritària en l’agenda administrativa i es garanteixi l’accés als expedients. També ha sol·licitat més recursos per a la institució que permetin la dedicació plena al càrrec i un servei jurídic propi.
‘La Sindicatura a l’aula’
Després de la presentació de l’informe, Aluju va anunciar la posada en marxa aviat del projecte ‘La Sindicatura a l’aula’, que vol apropar la institució a infants i joves i alhora promoure els drets humans entre l’alumnat i les seves famílies.
ALGUNES DADES DE L’INFORME DE LA SINDICATURA 2024
NOTÍCIES RECENTS