– Quin ha estat el paper de l’AUP durant el mandat?
– Albert Giménez: Hem treballat a partir del Pla de treball 2015, marcant objectius i presentant mocions per intentar incidir al màxim, moltes han servit per avançar en diversos aspectes, però altres mocions s’han quedat al calaix.
– Heu estat molt crítics amb el PSC, fins i tot heu denunciat el govern. Quina valoració fan de la seva tasca?
– A.G.: Potser ho hauríem de parlar a l’assemblea, però el del PSC és un dels pitjors governs que hi ha hagut a Rubí des de l’època democràtica. Han intentat tirar pel dret sense mirar per sobre de qui passaven pel damunt, de forma fosca i molt opaca i amb mentides. Durant tot el mandat ens han estat enganyant, fins i tot a la cara. Ha estat un mandat molt dur.
– Quines són les propostes més importants de l’AUP?
– A.G.: Tenim les idees força que són 10 punts i al Pla de treball hem inclòs perspectives de gènere, d’edat, intentant veure la ciutat des de totes les perspectives, de forma transversal, no com un regne aïllat.
– Betlem Cañizar: Volem un ajuntament transversal, no que faci polítiques segmentades.
– Si parlem d’espai públic, cal més inversió o millor gestió? Els ciutadans es queixen molt del manteniment.
– B.C.: És l’espai on vivim i que veiem contínuament. És com el caramel que és fàcil de reclamar i d’oferir, reparant quatre carrers abans de les eleccions. És cert que hi ha dèficits importants, però a vegades ens oblidem de la veïna que ho està passant malament.
– A.G.: Cal una brigada d’obra potent per poder reparar els desperfectes que hi ha a la ciutat i millorar la gestió de parcs i jardins.
– Sou defensors de les municipalitzacions. Perquè creieu que és el millor model?
– B.C.: És retornar la gestió al que ja havia estat i que es va anar liberalitzant. Tenir la capacitat de fiscalitzar, controlar i gestionar en comptes de vendre-ho al millor postor. Molts cops acaba en mans de grans empreses que redueixen el sou i els drets dels treballadors.
– Rubí, com altres municipis, té un problema amb el preu de l’habitatge. Què es pot fer des de l’Ajuntament, que a priori no té competències?
– A.G.: Cap ajuntament, des de les primeres eleccions fins ara, ha tingut en compte aquesta problemàtica. Alguns, en petita quantitat, han anat augmentant el parc públic i ara tenen alguns habitatges per emergències. Rubí és de les ciutats amb més desnonaments, el lloguer està a preus desorbitats i els joves no es poden emancipar. Cal tenir habitatge per acollir la gent que es queda sense casa després d’un desnonament, però també cal adquirir habitatge per fer política a llarg termini.
– B.C.: Es pot pressionar els bancs i retirar els diners de l’Ajuntament si no posen els pisos buits a disposició de l’Ajuntament. També apostem per fomentar altres formes d’habitatge: hi ha nous models cooperatius d’habitatge, masoveries urbanes, moltes línies d’actuació.
– L’AUP ha estat molt reivindicativa contra els abocadors. Però realment es pot incidir quan és un tema tan judicialitzat?
– B.C.: Estem incidint des de l’oposició o sigui que des de l’Ajuntament, evidentment sí. Hi ha un problema d’interessos econòmics enormes i grans empreses que pressionen molt. Es pot, però has d’estar disposada a enfrontar-te a gent que mou molts diners.
– Proposeu que els centres cívics treballin en xarxa. Quina és la idea?
– B.C.: Ara mateix hi ha un seguit de centres cívics i cal estudiar si en calen més. Volem que realment facin un treball en xarxa i que dinamitzin l’entorn. Es fan activitats i la gent hi va, però cal optimitzar molt més aquests espais.
– També aposteu per obrir centres d’infants i adolescents.
– B.C.: Ara mateix no complim la ràtio. Els centres oberts poden acollir infants en situació de risc i població diversa fora de l’horari escolar. Ajuden a la cohesió social, generen xarxa veïnal i sovint ofereix serveis bàsics com l’alimentació.
– Rubí té un percentatge de reciclatge molt baix. L’AUP proposa el porta a porta, tot i ser un model no molt popular. Com seria la implementació?
– B.C.: Tenim un problema greu i a partir del 2020 pagarem molt per la brossa no seleccionada. Cal fer polítiques valentes i explicar-les, potser és més fàcil començar el porta a porta a les urbanitzacions, que tenen els contenidors més lluny. És cert que en els blocs de pisos és molt complicat, però haurem d’estudiar la forma.
– Com a candidata ha dit que l’AUP funciona de forma diferent als partits tradicionals i que això es notarà si arriba a governar. En què?
– B.C.: Hi ha un projecte de transformació democràtica de les candidatures municipalistes. Des de l’inici de la democràcia s’han anat creant estructures de poder, clientelisme, amiguisme, etc. vinculades als grans partits que s’han anat enquistant. És una estructura molt viciada i això trasllada els vicis al govern. Si no estàs vinculada a estructures clientelars ni a partits que es fan favors entre ells, per força les coses que faràs seran diferents perquè és un altre marc mental i de lògica de funcionament. Som assemblearis, funcionem de forma no jeràrquica, que no vol dir no organitzada ni no eficient, però busquem grans consensos, opinions diferents, intentem posar en comú el que tothom pensa i tirar els projectes endavant.
Cal alimentar-se de la diversitat de veus de la ciutadania, no volem una forma de governar en què l’alcalde té la vara de comandament i fa el que vol. Volem fer plens rotatius als barris, que els districtes tinguin un regidor responsable i fer funcionar els consells de participació.