Augment important de les visites a urgències als CAP de Rubí per l’epidèmia del virus de la grip

Imagen noticia
Una cinquantena de corredors participen al Cros social de la UAR
10 de enero de 2018
Imagen noticia
El rierol de Can Xercavins al llarg de la història
12 de enero de 2018

Augment important de les visites a urgències als CAP de Rubí per l’epidèmia del virus de la grip

Imagen noticia

Els centres sanitaris de Catalunya han rebut en els darrers dies un augment molt important de les visites a urgències, coincidint amb l’epidèmia de grip que es va iniciar just després de Nadal, una mica abans que l’any passat, i que afecta prop de 250 casos per cada 100.000 habitants.

A Catalunya, les visites a urgències als hospitals s’han incrementat un 19,1% i el 061 CatSalut Respon ha hagut d’atendre un 15,7% més de trucades, però els Centres d’Atenció Primària (CAP) també pateixen les conseqüències de l’epidèmia, amb un augment de les visites del 62,6%: «Tenim moltes més consultes a urgències per qüestions respiratòries, tot i que no sabem exactament el nombre de diagnòstics de grip», explica la directora del CAP Sant Genís, Teresa Garrich. En aquest centre sanitari, experimenten un elevat volum de visites sobretot a principis de setmana i l’afectació es produeix principalment entre la població adulta. Tot i l’augment de les visites al CAP Sant Genís, Garrich apunta que «la situació està controlada» i el servei no està desbordat.

En una situació diferent es troba el CAP Mútua, que ha hagut de doblar el servei d’urgències -ara compta amb dos metges al matí i a la tarda-, i ha retardat algunes visites no urgents de les agendes dels metges de família. La situació al CAP és complicada, ja que molts rubinencs tenen per costum acudir a les urgències del CAP Mútua encara que no sigui el seu centre de referència: «La gent té la idea que això és un CUAP i no és així, les urgències de 8 a 20 hores les atén un metge de família igual que en la resta de centres d’atenció primària de la ciutat», explica la doctora Teresa Mur, metge de família. L’epidèmia de grip i el fet que molta gent acudeixi al CAP Mútua posa al centre en una situació complicada.

Per afrontar la situació d’epidèmia, també han pres mesures els hospitals de referència de la població de Rubí. A l’Hospital de Terrassa s’han instal·lat 14 nous llits, als quals cal afegir 10 llits de reforç de curta durada d’urgències. I a l’Hospital Mútua de Terrassa, al novembre es van obrir 25 nous llits i es van reforçar els llits de subaguts i sociosanitaris.

La grip no requereix una visita mèdica
La doctora Mur recorda que la grip és una «patologia banal» i que només és necessari que acudeixin al metge les persones grans i amb patologies específiques: «La grip es tracta amb antitèrmics, hidratació, llit i a esperar que passi».

Alguns dels consells de Salut per afrontar el virus són beure molts líquids, fer repòs, mocar-se amb mocadors de paper, rentar-se les mans i si cal per baixar la febre, prendre paracetamol.

Les previsions indiquen que el punt àlgid de l’epidèmia de grip entre la població catalana arribarà d’aquí a dues setmanes.