El seminari sobre la història local de la nostra ciutat organitzat per l’Aula d’Extensió Universitària de Rubí (AEUR) va finalitzar dijous de la setmana passada a l’Ateneu amb una gran acollida per part del públic assistent.
La cinquena i última sessió del seminari va anar a càrrec de l’historiador Ramon Batalla, qui va centrar-se en l’evolució social, demogràfica, econòmica i política de Rubí, durant el període entre 1939 i l’actualitat.
De forma didàctica i amena, Batalla va referir-se a l’estancament econòmic, la censura, la repressió i la misèria que es van viure del 1939 al 1949, així com la tímida obertura cultural, la lenta millora econòmica i el plàcid domini de la dictadura entre els anys 1949 i 1960.
En la següent etapa, del 60 al 75, l’historiador va exposar el creixement econòmic, el canvi social i la reinvenció del franquisme, així com la tràgica rierada del 62, que va ser un accelerador del canvi a la ciutat. Del 1975 al 1979, la història local va estar marcada pel desvetllament polític, per les reivindicacions obreres i la crisi econòmica, mentre que del 79 fins a l’actualitat, Batalla es va referir als avenços i dèficits del període democràtic, al balanç positiu dels ajuntaments democràtics, a la recuperació de la cultura catalana i a les assignatures pendents de la ciutat.
La xerrada va acabar amb una visió ràpida de la situació actual de Rubí comparant diversos paràmetres amb poblacions de l’entorn, destacant el creixement del sector dels serveis i el manteniment d’un important pes de la indústria.
Després de la detallada i completa exposició, el ponent va posar sobre la taula dues preguntes: perquè Rubí no està integrada a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i quan acollirà la ciutat algun centre universitari.
Preguntes que van interessar el públic assistent i que van donar peu a una amena tertúlia.