L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, ha avançat que l’equip de govern té la intenció de rebaixar l’Impost de Béns Immobles (IBI) de cara al 2018. Durant els anys més durs de la crisi econòmica, l’Ajuntament va decidir pujar aquest impost, que després va patir una doble pujada el 2012 per la decisió del govern de Mariano Rajoy de pujar l’IBI dels municipis que tinguessin una revisió cadastral anterior al 2002, com era el cas de Rubí. Aquest increment es va compensar amb una reducció durant el 2014 i el 2015 i en els dos darrers exercicis havia quedat congelat.
Ara, l’equip de govern té la intenció de posar sobre la taula una disminució de la contribució. La màxima responsable municipal no ha volgut parlar de percentatges de rebaixa, perquè les noves ordenances s’hauran de negociar amb l’oposició, però grups com Ciutadans (C’s), Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el Partit Popular (PP) i Veïns per Rubí (VR) feia anys que reclamaven a l’executiu una rebaixa d’aquest impost i, per tant, és probable que el govern compti amb prou suports per tirar endavant la baixada del principal impost que recapta el consistori.
La darrera vegada que es va rebaixar l’IBI va ser el 2015, concretament un 12%, en les darreres ordenances aprovades sota el mandat de Carme García. “La salut financera de l’Ajuntament ens permet fer aquesta rebaixa fiscal”, explica Ana M. Martínez. Cal destacar que l’Ajuntament ha tancat el 2016 amb un superàvit de 12 milions d’euros, la majoria dels quals ja només es poden fer servir per amortitzar deutes bancaris.
Trobades multilaterals
D’altra banda, l’alcaldessa ha avançat que ja estan treballant en els pressupostos del 2018 per tal d’evitar que succeeixi el que ha passat en aquest exercici, quan els comptes municipals del 2017 no es van poder aprovar fins a mitjans del maig passat. En aquest sentit, finalment l’equip de govern ha cedit a les demandes de la majoria dels partits de l’oposició i ha posat sobre la taula l’opció de fer trobades conjuntes entre tots els partits per negociar els detalls més importants del pressupost, unes trobades multilaterals inèdites fins ara en la negociació dels comptes municipals: “Les circumstàncies són diferents, no volem treballar d’esquenes als partits polítics, volem que sigui un bon pressupost, amb un bon resultat i que puguem aprovar-lo abans que acabi el 2017”, apunta Ana M. Martínez.
Pressupostos participatius
Entre les novetats de l’esborrany de pressupost que el consistori ha posat sobre la taula, destaca la inclusió de dues partides destinades a pressupostos participatius. La primera és una reserva de 50.000 euros per tal de vehicular un projecte que caldrà decidir en el marc del Consell dels Infants i les escoles de la ciutat. La segona és un fons de 150.000 euros en què es pretén involucrar entitats i veïns. En els dos casos, encara no se sap quins tipus de projectes es podrien dur a terme ni el mètode de participació, que caldrà estudiar a fons.
La proposta de l’executiu preveu una despesa de 70,9 milions d’euros, una rebaixa de 4 milions d’euros respecte al pressupost del 2017 i que s’explica, principalment, per una davallada en la inversió destinada als passius financers. Ana M. Martínez ha apuntat que l’objectiu dels comptes continua sent “atendre les persones i famílies amb dificultats, reactivar l’economia a través de la indústria i treballar per la qualitat i la millora de l’espai públic”.