El nou equip de govern ha convocat la Mesa de seguiment dels abocadors aquest dilluns a la tarda amb l’objectiu de donar a conèixer als seus membres la feina que està fent el consistori en relació als forats oberts que hi ha actualment a la ciutat.
Durant la reunió, s’ha informat que la redacció del Pla Especial Urbanístic de desenvolupament, conegut com a Pla d’extractives, segueix el calendari previst i que, per tant, es podrà aprovar provisionalment al setembre. Es tracta d’un document que permetrà revisar la regulació actual del planejament urbanístic en relació tant a les condicions d\’exercici de les activitats extractives i de gestió de residus com als usos que s\’hi desenvolupen, amb l’objectiu de minimitzar els efectes ambientals adversos generats i d\’assolir una utilització racional del territori.
El Ple de l’Ajuntament de Rubí va acordar, a la sessió del mes de setembre de l’any passat, suspendre durant el termini d’un any les tramitacions i l’atorgament de llicències en sòl no urbanitzable relatives a aquest tipus d’activitats per tal de poder elaborar aquest pla. Així, durant aquest darrer any ha estat vigent la suspensió de les tramitacions de plans urbanístics derivats concrets i de l’atorgament de tot tipus de llicències (de parcel·lació de terrenys, d’edificació, de reforma, d’instal·lació o ampliació d’activitats, etc.) als àmbits ja afectats, així com la suspensió de les activitats d’extractives i abocadors a la resta de sòl no urbanitzable. Al setembre es preveu l’aprovació inicial del Pla d’extractives.
A la pràctica, aquesta eina ha permès a l’Ajuntament bloquejar els permisos d’obra dins de qualsevol dels recintes afectats per aquest pla, com ara l’abocador de Can Balasc, un dels motius pels quals encara no s\’ha posat en marxa. La redacció del Ple també ha tingut a veure amb la decisió de la Generalitat de Catalunya de mantenir durant un any més la suspensió de la tramitació del Pla Especial Urbanístic (PEU) de Can Carreras i Can Balasc. El projecte urbanístic va ser presentat al desembre del 2012 per Arrins SL i Grupo FSM Vertispania, gestors de Can Balasc i Can Carreras, respectivament.
Si l’Ajuntament aprova de forma inicial el Pla d’extractives al setembre, podrà de nou sol•licitar una suspensió de llicències per fer obres en les àrees afectades durant un any mes, endarrerint la posada en marxa de Can Balasc com a mínim durant un any.
Conflicte amb Can Balasc
Durant la reunió d’aquest dilluns, els serveis jurídics municipals també han explicat als membres de la Mesa de seguiment dels abocadors que els diferents recursos interposats per Arrins SL en relació a la paralització de les obres de Can Balasc per part de l’Ajuntament estan actualment pendents de resolució.
A banda dels representants veïnals i dels diferents grups municipals, a la reunió també hi ha estat present un representant de l’Ajuntament de Castellbisbal, municipi que també té, com Rubí, una urbanització propera a Can Balasc. Aquesta ha estat la primera trobada de la Mesa de seguiment dels abocadors del nou govern.