El Ple de l’Ajuntament va decidir en la sessió d’ahir reforçar l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) per tal de donar cobertura als rubinencs afectats per les clàusules sòl. Fa setmanes, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va sentenciar que les entitats financeres han de retornar de forma retroactiva tots els diners rebuts en concepte d’aquesta clàusula abusiva.
La moció, presentada conjuntament per l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) insta al consistori a oferir un servei gratuït de primera acollida per a les persones afectades per les clàusules sòl, reforçant l’Oficina per tal de garantir una tasca d’acompanyament i assessorament. El text també insta a l’Ajuntament a fer difusió sobre la sentència del TJUE. La moció també inclou demanar al govern de l’estat que desenvolupi una legislació per assegurar la transparència dels productes bancaris comercialitzats.
El govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i el regidor adscrit a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Sergi García, va recollir la proposta del govern i es va comprometre a “acompanyar la gent per evitar desorientació i inquietud a l’hora d’establir acords extrajudicials amb les entitats financeres”, segons va afirmar la regidora de Serveis a les Persones, Marta García.
Tant l’AUP com Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) van exigir que es redactin lleis perquè aquestes pràctiques abusives no es tornin a repetir, mentre que el portaveu del Partit Popular (PP), Jonatan Cobo, va afirmar que “cal una regulació del sector perquè s’ha produït un desequilibri”. El portaveu de CDC, Víctor Puig, també va mostrar la seva voluntat que s’ofereixi aquest servei i Montse Soler, regidora d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) va indicar la importància de l’assessoramenta a través de l’OMIC “perquè moltes persones ni es plantegen reclamar per la dificultat que suposa”.
Només es van aprovar tres mocions
El Ple també va tirar endavant dues mocions més, una per implementar un Pla especial urbanístic del sòl no urbanitzable, que ha de permetre desenvolupar un parc agrari a Rubí. I la segona per redactar un Pla director de la Riera.
En el primer cas, es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups, excepte el portaveu de CDC, que va votar-hi en contra, i el PP, que es va abstenir. El portaveu, Víctor Puig, va explicar que coincideix en el fet que cal tirar endavant un parc agrari, però “no de tancar la porta a tot tipus de creixement urbanístic, la ciutat no està acabada”.
En aquest sentit, la regidora de l’AUP, Mireia Gascón, va afirmar que “és necessari establir les bases per protegir el territori”, mentre que el regidor de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez, va explicar que “Rubí té una gran àrea forestal i agrícola que cal protegir”.
En relació a la moció sobre la Riera, va tirar endavant amb els vots de tots els grups, excepte C’s i el PP. Des de les files populars es van mostrar escèptics sobre les possibilitats de tirar endavant el projecte, mentre que el portaveu de Ciutadans va suggerir cobrir un tram de la Riera. El projecte per millorar la Riera contempla eliminar tots els vessaments d’aigües residuals, plantar vegetació autòctona i crear un camí per a passejar i anar en bicicleta, sempre tenint en compte criteris de seguretat.
En canvi, no es va aprovar el text per redactar un Pla director del verd urbà. El govern va considerar que aquesta acció ja s’estava fent, mentre que C’s, que hi va votar en contra, va afirmar que el Pla no serveix per millorar l’estat general dels parcs. També hi va votar en contra el PP.
Un altre text que no es va aprovar va ser per implementar un seguit d’accions per millorar els polígons. El govern, C’s i PP van tombar la moció. El regidor de Desenvolupament Econòmic, Rafael Güeto, va argumentar que “el que demana la moció ja s’està fent”.
Per últim, tampoc va prosperar un text que pretenia crear places reservades per a les dones embarassades i els conductors amb cadiretes de nadons. Tot i que a l’aparcament del Mercat hi ha tres places d’aquestes característiques, la regidora de Serveis Territorials, Maria Mas va defensar que “les dones embarassades no són persones malaltes ni amb problemes de mobilitat”. Els vots del govern, C’s i el PP van impedir que la moció quedés aprovada.