Redacció
La 22a edició dels Premis eduCAC ha distingit el projecte Òrbita vídeojocs de l’Escola d’Art i Disseny edRa, amb la col·laboració de l’Institut Torrent dels Alous, amb el primer premi en la categoria de centres educatius, subcategoria d’educació secundària postobligatòria.
Òrbita Videojocs és un proposta d’activitat col·laborativa i educativa per a joves que consisteix en la creació, disseny i prototipat d’un videojoc. El procés incorpora continguts, resultats d’aprenentatge i competències incloses dins del currículum dels estudis involucrats i desplega estratègies per evitar biaixos i qüestionar els estereotips vigents en l’àmbit de la comunicació, especialment en el camp dels videojocs. Un dels requeriments del projecte és desenvolupar una mirada crítica vers el mitjà durant el pas des del rol d’usuari/consumidor al de dissenyador/productor de videojocs. Per facilitar aquest canvi de visió, es demana als estudiants la vinculació de les propostes a algun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que proposa Nacions Unides, i en general, incorporar una reflexió sobre algun aspecte de la pròpia realitat social de l’estudiant vinculada als drets fonamentals.
La iniciativa va néixer l’any 2022 durant una prova pilot de col·laboració entre l’Escola d’Art i Disseny edRa i l’institut d’educació secundària Torrent dels Alous. Durant els dos cursos acadèmics posteriors, la transferència de coneixement entre el món de l’art i el disseny i el de la tecnologia ha continuat i ha evolucionat cap al disseny de videojocs, i també s’ha transformat en una mostra pública dels videojocs finals, que s’emmarca en la Festa Major de Rubí i que es vol ampliar a altres centres educatius de la ciutat en el futur.
Col·laboració entre iguals
Inicialment un grup reduït de representants dels diferents projectes de videojoc de 4t d’ESO del Torrent dels Alous prepara el relat del guió del seu videojoc i programa el seu prototip. Posteriorment, un grup reduït d’alumnes de segon curs del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’Assistència al Producte Gràfic Interactiu (APGI) i Cicle Formatiu de Grau Superior de Gràfica Publicitària (GP) assumeix el rol d’assessor expert d’un grup reduït d’estudiants de quart curs d’ESO dins de l’assignatura de digitalització i dona feedback sobre les possibilitats i millores que planteja cada projecte grupal de l’alumnat de secundaria.
El retorn de les sessions compartides amb els alumnes d’edRa es fa a l’aula utilitzant el mètode d’experts i l’alumnat és el responsable d’ensenyar als seus companys.
En paral·lel, el grup del CFGM d’APGI i CFGS de GP, junt amb la resta de companys i companyes de curs, desenvolupa els seus propis videojocs com a part del programa d’estudis del seu cicle formatiu.
La col·laboració d’estudiants vinculada a la seva realitat quotidiana és un exemple de pràctica pedagògica d’aprenentatge entre iguals i en comunitat, on els propis estudiants assumeixen el rol de formadors o d’assessors d’altres estudiants. Aquesta metodologia aconsegueix que l’alumnat se senti més involucrat en el seu propi procés d’aprenentatge i en el dels seus companys, incrementa la motivació, millora la capacitat de treball en equip i l’esperit crític a l’hora d’utilitzar tecnologies interactives.
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya convoca anualment els Premis eduCAC. L’objectiu d’aquests guardons és fomentar l’educació en comunicació als centres educatius i reconèixer la tasca duta a terme pels docents a les aules. L’edició de l’any passat va premiar en solitari el Torrent dels Alous pel projecte “Ràdio Torrent: Un projecte de ràdio a l’institut”.
NOTÍCIES RECENTS