– Veïns per Rubí ha estat una de les formacions més crítiques amb el govern per la seva gestió durant tot el mandat.
– Sí, perquè la gestió ha estat ineficaç i ineficient. Continuem amb els mateixos problemes, però agreujats: manca de manteniment de la via pública i de la neteja viària, de parcs i jardins, manca d’aparcament, inversions anunciades que no s’han fet. Ha estat un mandat anòmal, amb tres grups municipals que han viscut problemes en el seu si. Ciudadanos es va dividir en dos, els dos regidors del Partit Popular expulsats del partit, Convergència Democràtica ha viscut un cas de transfuguisme cap al Partit Socialista i un regidor que ha trencat el carnet del partit…
– Com definiria aquest mandat?
– Han estat quatre anys convulsos i a aquesta tensió se li va afegir la qüestió nacional, que malgrat nosaltres, com a partit municipalista, no entrem, sí que hem patit també la crispació i el mal ambient en els plens, juntes de portaveus o comissions.
– Hi ha hagut alguna cosa positiva del mandat?
– Pot ser l’ampliació de l’illa de vianants, que sense ser una gran inversió, ja que ha costat poc més d’un milió d’euros, però que és una actuació localitzada al centre i que s’ha fet sense un pla de mobilitat convenient en vigor. Està molt bé pels que vivim al centre, però per a la resta, igual els costa més accedir perquè no hi ha aparcament.
– Què considera que s’ha de millorar a la ciutat?
– Evidentment, la neteja i el manteniment de l’espai públic, la mobilitat, la seguretat, ja que la situació de la plantilla de la Policia Local és molt complicada. La ciutat ofereix una imatge de decadència des de fa molts anys, que ha tocat fons, és el moment del canvi. Aquests quatre anys ja han estat com de final d’etapa. L’Ajuntament no està ordenat, la plantilla municipal no està regularitzada, hi ha moltes coses que en l’àmbit polític estan prodint l’ambient i no permeten millorar la ciutat. Ha arribat el moment del canvi i de pensar en clau local, des del municipalisme.
– Què proposa per millorar el manteniment de l’espai públic?
– Una planificació exhaustiva i totalment programada del manteniment de tot l’espai públic -voreres, carrers, parcs i jardins- a curt, mitjà i llarg termini i establir les prioritats d’allò que és més urgent. Tot perfectament planificat des del lideratge polític perquè es transmeti a la plantilla i aquesta pugui desenvolupar correctament la seva feina.
– Com solucionaria el dèficit de places d’aparcament?
– L’evolució urbanística de Rubí és la que és i tenim molts barris amb molta densitat de població i sense aparcaments, això fa que hi hagi un dèficit d’aparcaments, una problemàtica que s’agreuja perquè el transport públic té mancances. Plantegem reordenar l’espai públic per intentar guanyar noves places en zones de més pressió, en carrers de calçades amples, estudiar l’aparcament en bateria o semi bateria. També proposem fer aparcaments dissuasius a l’extraradi i habilitar busos llançadora des d’aquests d’anada i tornada. També proposem la construcció de dos edificis de quatre plantes amb aparcaments, un ubicat al sud de la ciutat, al carrer Edison, i l’altre, a la Zona Nord. Aquests grans edificis d’aparcaments, que també podrien contenir algun equipament, podrien ser de lliure accés, de rotació o de zona verda i que, en un futur, es podrien reutilitzar per altres utilitats com espais polivalents.
– Heu apuntat que aposteu per un nou model de comerç. A què es refereix?
– Hem de facilitar que la gent que no viu al centre o al voltant del centre pugui accedir amb facilitat al teixit comercial local. Això va lligat a l’aparcament o a la mobilitat, com hem comentat, i passa també per noves infraestructures com passeres que connectin les dues bandes de la Riera. També proposem un bus amb una ruta per apropar la gent dels barris a les zones comercials. A més, l’Ajuntament ha d’implicar-se i donar més suport als comerciants i als emprenedors, s’han d’eliminar les traves burocràtiques, que desanima a noves marques a instal·lar-se a la ciutat. Hem d’atraure inversos de qualitat que li donin un valor afegit al comerç local i diversifiqui l’oferta, tot no pot ser forns de pa o clíniques dentals.
– Una de les propostes de VR és apostar per les polítiques actives en LGTBIQ+. En què consisteix?
– Ens fixem per exemple en Terrassa, que fa molts anys que té una regidoria que promou polítiques actives cap a aquests col·lectius, amb accions de sensibilització i difusió sobre la diversitat de gènere, per erradicar les fòbies i les discriminacions cap a aquestes persones.
– El lema de la seva campanya és ‘Per una alcaldia eficient’.
– Sí, a la ciutat no s’han gestionat els recursos públics d’una manera adequada. Una ciutat que des del 2013 té superàvits de més de 10 milions d’euros i al mateix temps té mancances importants -manteniment de l’espai públic, neteja viària, infraestructures, equipaments, seguretat- és perquè està mal gestionada i no té una alcaldia i un govern eficient. I això Rubí no s’ho pot permetre.