La família del jove Rafa Jurado, que va quedar tetraplègic el juny de l’any passat després de caure d’un gronxador, ha decidit denunciar l’Ajuntament perquè entén que el parc on va caure, situat a la plaça Lluís Companys, no complia les mesures de seguretat europees en instal·lacions de parcs infantils públics i privats.
A finals de juny del 2016, Rafa Jurado, que tenia 17 anys, i tres amics més van pujar al gronxador ubicat en aquest espai del barri del Progrés. Dos nois van pujar drets al gronxador i Rafa Jurado i un altre amic van seure-hi. Segons expliquen els companys, el jove rubinenc va caure de la instal·lació. A conseqüència del cop, es va trencar una vèrtebra, que li va produir una lesió medul·lar. Una ambulància que estava molt a prop va ser la primera a arribar i atendre el menor. A l’hospital, els metges van comunicar a la família de Rafa Jurado que tenia tetraplegia, una paràlisi que immobilitza els braços i les cames.
L’advocada que representa Rafa Jurado, Mònica Santiago, del despatx Vosseler Advocats, ha explicat a Diari de Rubí que fa un mes van presentar una reclamació patrimonial contra l’Ajuntament de Rubí, el pas previ per poder interposar una denúncia judicial. Segons la lletrada, el parc infantil no complia la normativa europea en matèria de seguretat de parcs infantils públics i privats quan van succeir els fets. En primer lloc, Santiago afirma que “els aparells del parc estan dissenyats per ser utilitzats per infants d’entre 5 i 12 anys, però no hi ha cap cartell informatiu sobre aquesta circumstància”. A més, l’advocada de la família afirma que en el cas dels gronxadors, “el terra ha de tenir un nivell d’amortiment concret, sigui de cautxú o bé de sorra amb un manteniment determinat. La normativa recull clarament que la capacitat d’amortiment es perd si no hi ha manteniment, com el cas d’aquest parc, perquè la sorra es compacta i queda dura com si fos rajola”. Mònica Santiago, de fet, ha explicat que “si hagués complert la normativa i l’amortiment hagués funcionat, el Rafa hagués pogut tornar a caminar, això és el que han dit els pèrits i el metge de l’Institut Guttmann”.
Vosseler Advocats reconeix que aquest no és un cas que afecti únicament a Rubí, ja que existeixen molts parcs amb aquestes deficiències. Ni a Catalunya ni a Espanya existeixen normatives relacionades amb aquests equipaments, però sí que ho regula la Unió Europea.
Ara mateix, el bufet està a l’espera de rebre una resposta del consistori sobre la reclamació patrimonial, que de moment no està quantificada econòmicament. Si no hi ha resposta abans de mig any, l’advocada presentarà una demanda judicial. De moment, l’Ajuntament ha declinat manifestar-se sobre aquest tema.
“Una vida digna”
La situació de la família és molt angoixant, segons explica la seva advocada, ja que el pare del jove ven cupons de l’ONCE i la mare no pot treballar perquè s’ocupa d’ell, que encara està ingressat a l’Institut Guttmann. A més, quan torni a casa caldrà fer obres i contractar diversos professionals. La situació econòmica de la família és molt delicada i en els darrers mesos diverses entitats han organitzat actes benèfics per ajudar el jove. Per l’advocada, “els diners afavoririen que Rafa Jurado tingués una vida digna”.