L’Ajuntament ha presentat el Pla de convivència i acollida 2017-2020 per tal de millorar l’atenció i la integració social de les persones nouvingudes a la ciutat. “Rubí sempre ha estat una ciutat d’acollida”, ha destacat la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, que considera que el consistori s’ha de responsabilitzar “d’oferir possibilitats per a la integració i la inclusió social” de les persones que vénen de fora.
Tot i que el flux migratori s’ha reduït en els darrers anys, actualment un 11% dels rubinencs tenen el seu origen fora de l’estat espanyol. Segons ha explicat la responsable política, el Pla d’acollida ha apostat per agrupar les diferents línies d’acció existents que estaven separades i incloure les noves indicacions del Decret Llei d’Acollida del 2014.
Per aquest motiu, s’ha contractat un tècnic extern a l’Ajuntament, que serà l’encarregat de fer l’atenció i l’orientació a les persones immigrades.
Acció comunitària, igualtat d’oportunitats i cursos
El Pla d’acollida i convivència agrupa tres aspectes que són claus per una bona integració dels nouvinguts.
En primer lloc, es duran a terme accions comunitàries als barris per millorar la convivència entre el veïnatge: “El coneixement mutu fa que es trenquin els prejudicis, per això volem impulsar espais de participació en barris on hi hagi un volum important de població immigrant”.
El segon aspecte que recull el Pla és el desplegament d’un seguit d’accions per tal de dotar els immigrants d’igualtat d’oportunitats respecte a la població autòctona. En aquest sentit, García ha recalcat que els “col·lectius diana seran els joves, a través de reforços escolars, i les dones, que pateixen una doble dificultat, per ser dones i nouvingudes”.
Per tancar el cercle de l’acolliment, les persones que vinguin de fora podran realitzar un seguit de cursos a través dels quals obtindran certificats. Es faran formacions de 90 hores de coneixement de la llengua catalana i castellana; així com un curs d’inserció laboral i un altre de coneixement de l’entorn social i cultural, els dos de 15 hores.
D’aquesta forma, a partir d’ara, quan una persona estrangera es dirigeixi a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) per empadronar-se, se l’orientarà directament cap al tècnic del Pla d’acollida. A més, si necessita assessorament legal i jurídic, serà derivada al nou Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional (SAMI), un òrgan que fa 5 mesos que s’ha posat en funcionament i que ja ha registrat 147 usuaris.
El Pla d’acollida es va presentar dimecres a la tarda al Consell de Cooperació i en els mesos vinents s’acabarà de definir per portar-lo al Ple per la seva aprovació.