L’Ajuntament de Rubí ha decidit reconvertir els 83 pisos de protecció oficial gestionats per l’Oficina Local d’Habitatge en pisos socials, en una nova mesura per abordar la problemàtica de l’habitatge a la ciutat i amb l’objectiu de poder proporcionar un habitatge digne a aquelles famílies que no poden accedir a un habitatge del mercat privat, ni de protecció oficial ni de la Xarxa de mediació.
Segons el consistori, a mesura que aquests pisos es vagin buidant, perquè finalitzin els contractes de lloguer subscrits o perquè els inquilins decideixin deixar el pis, aquests immobles passaran a ser ocupats per rubinencs amb necessitats socials.
També es pot donar el cas que, com a conseqüència d’una variació de les circumstàncies econòmiques de la família se’ls reconverteixi el contracte de lloguer de protecció oficial en un d’habitatge social.
Fins ara a la ciutat hi havia un total de 63 habitatges socials i 3 pisos d’emergència a banda dels 83 de protecció oficial. Des de principis d’any un total de 24 pisos de protecció oficial s’han reconvertit en habitatges socials i s’han fet nous contractes en 6 pisos socials més. Així, actualment hi ha un centenar d’habitatges socials vigents, una xifra que anirà augmentant a mesura que la resta d’immobles de protecció oficial quedin buides i puguin ser reocupades.
Per fer viable aquesta reconversió, s’ha aprovat una partida pressupostària en el marc del Pla de Mesures anticrisi 2014, gestionada per Serveis Socials. El llogater assumeix una renda de lloguer que no supera el 30% dels ingressos de la unitat familiar. L’adjudicació es fa d’acord amb uns barems de puntuació que valoren aquests ingressos, l’estructura familiar, el suport familiar de què disposa, les necessitats d’habitatge, la situació de salut dels membres de la família i el pla de treball que s’estableix amb Serveis Socials.
Paral•lelament, a banda d’aquest ajut per poder pagar un lloguer assumible segons els ingressos de cada família, Serveis Socials té estructurades tota una sèrie de mesures de suport a la ciutadania per tal d’atendre situacions d’emergència, mantenir i facilitar l’accés a l’habitatge i ajudar a mantenir els subministraments bàsics.
Cal recordar que durant l’any 2013, l’Oficina Local d’Habitatge va atendre 24.450 consultes presencials i telefòniques relacionades amb l’habitatge, el que suposa un important increment respecte l’any 2008, quan la xifra es va situar al voltant de les 8.000.
Reunió amb la Taula de desnonaments
La Taula especial de desnonaments es va reunir dijous de la setmana passada, on el govern va facilitar informació sobre aquesta nova mesura, així com va explicar que ja s’han iniciat les inspeccions per detectar els pisos propietat d’entitats financeres que fa més de 2 anys que estan buits.
Un altra tema que es va plantejar és que el consistori està treballant amb Sorea, empresa que subministra l’aigua a la ciutat, per tal de trobar solucions als talls de subministraments causats per la impossibilitat de pagar els rebuts.