L’Ajuntament de Rubí ha mostrat la seva oposició contundent a la supressió dels jutjats de violència contra la dona que hi ha a Rubí, una mesura que proposa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en una declaració institucional que va fer l’alcaldessa, Ana M. Martínez, en la sessió plenària del dimecres a la tarda.
La proposta del TSJC contempla que es traslladin als jutjats especialitzats tots els casos de violència domèstica, argumentant que aquests actualment no tenen prou volum de feina. A més, l’alt tribunal considera que així es donarà un millor servei per l’especialització dels tribunals.
Això suposaria eliminar jutjats dedicats a violència contra la dona com el que hi ha a Rubí i, per tant, les dones afectades per aquestes violències haurien de traslladar-se a Terrassa per poder interposar la denúncia i per cada pas del procés judicial.
Davant d’aquesta situació, el consistori considera que “els jutjats de violència de gènere no poden allunyar-se de les dones que més ho necessiten” i defensa que “les dones rubinenques mereixen poder rebre l’atenció davant les agressions masclistes a Rubí”.
Per l’administració local, “la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista. Cal apostar perquè siguin els òrgans judicials especialitzats en violència de gènere els que es desplacin pel territori”.
La demanda de l’Ajuntament és que la Generalitat no atengui la petició del TSJC i no l’elevi al Ministeri de Justícia. També demana a la Generalitat de Catalunya que “incrementi els recursos i mitjans per facilitar l’accés de les víctimes de la violència masclista a l’empara judicial, apropant els òrgans judicials i mantenint els jutjats de violència contra la dona a Rubí”.
Oposició del Consell Comarcal i de Sant Cugat
Altres administracions del Vallès Occidental també s’han mostrat en contra d’aquesta proposta del tribunal català, com per exemple l’Ajuntament de Sant Cugat i el Consell Comarcal del Vallès Occidental. En el cas de l’òrgan comarcal, aquest recorda que la mesura afecta els municipis de Rubí i Cerdanyola i que tindria incidència en la situació de vulnerabilitat de les dones víctimes, ja que aquestes haurien de desplaçar-se. El Consell també recorda que moltes de les dones que denuncien, tot i tenir mecanismes al seu abast, decideixen retirar la denúncia, per la qual cosa el que cal fer és posar més facilitats per denunciar.
En els acords de la moció aprovada per unanimitat també es demana a la Generalitat i al Ministeri de Justícia augmentar els recursos i mitjans per facilitar l’accés de les víctimes a l’empara judicial, un fet que passa per la proximitat.