El filòleg rubinenc Joan Pere Le Bihan, qui va ser durant 30 anys director de La Bressola, les escoles catalanes de la Catalunya Nord, va presentar ahir a la tarda a la biblioteca el seu llibre ‘Estat nou: Escola nova!’, un assaig sobre quin ha de ser el futur de les escoles catalanes.
Durant l’acte, organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i ?’mnium Rubí, Le Bihan va explicar que, basant-se en la seva experiència a França, el que cal a Catalunya és “millorar el nivell acadèmic, l’esperit cívic dels alumnes i fer un sistema real d’immersió lingüística”. Pel rubinenc, la immersió lingüística no està funcionant perquè en els últims deu anys l’ús del català ha retrocedit un 10%, mentre que el coneixement ha augmentat. “Cal donar més eines perquè el català sigui a l’abast real de tothom, que tots els alumnes, a més de tenir la capacitat eventual d’expressar-se en català, hi parlin, hi juguin i estimin cada dia en català”, va apuntar el filòleg.
D’altra banda, Le Bihan creu que el procés sobiranista de Catalunya pot ser una oportunitat per “adaptar l’escola al segle XXI, perquè les estructures que tenim ara són heretades del model públic francès de finals del segle XIX”. En aquest sentit, Le Bihan defensa una “revolució vertical en l’ensenyament”, el que significa deixar de separar els alumnes depenent de les seves edats. “A les classes, hi hauria d’haver sistemàticament més d’una edat, perquè no pots demanar a un nen que sigui responsable8 si no té ningú de qui fer-se responsable, aquest simple fet és un canvi total en l’estructura mental dels infants en relació amb els altres”.