El projecte de l’Hospital Vicenç Ferrer ha tornat aquests dies a l’actualitat després de l’anunci de la intenció del conseller Antoni Comín de comprar l’Hospital General de Catalunya i enterrar definitivament els projectes de l’Hospital de Rubí i també el de Cerdanyola.
Els projectes dels dos hospitals, el Vicente Ferrer de Rubí i l’Ernest Lluch de Cerdanyola, van néixer plegats l’any 2005, sota el govern tripartit de la Generalitat (PSC-ERC-ICV) per tal de donar sortida a les necessitats de les poblacions de Rubí, Sant Cugat i Castellbisbal i de Cerdanyola, Montcada i Ripollet. Més de 10 anys després, els dos hospitals han corregut la mateixa sort: no estan, però se’ls espera. O almenys fins ara, perquè la intenció de la Generalitat de comprar l’HGC pot fer volar pels aires els dos projectes.
Una dècada d’espera
El Departament de Salut va anunciar el 2005 que es construiria abans del 2010 un hospital per Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal d’entre 80 i 120 llits. Un centre sanitari que havia d’esdevenir un referent per a les tres poblacions, però que encara no tenia una ubicació definida.
Els anys van anar passant i des del govern, encara en època del tripartit, el 2010 es va apostar per reajustar a la baixa el centre sanitari, que va passar a tenir 20 llits. Marina Geli, aleshores consellera de Salut, va definir l’equipament com un “hospital de proximitat amb serveis sociosanitaris”.
Així es va presentar l’Hospital Vicenç Ferrer, que havia de ser gestionat per Mútua de Terrassa, i es van cedir uns terrenys a Can Sant Joan, a Rubí, com a ubicació del futur centre. Les obres havien de començar a principis del 2011 i l’hospital havia d’entrar en funcionament el 2013, però la primera pedra mai es va arribar a col·locar.
La crisi econòmica i l’entrada de Convergència i Unió al govern, amb Boi Ruiz ocupant la conselleria de Salut, van deixar el projecte en un calaix per falta de capacitat financera.
Amb el canvi de govern aquest any i l’entrada d’Antoni Comín, de Junts pel Sí (JxSí), a la conselleria, la ciutat va tornar a reclamar aquest equipament. El conseller va reconèixer fa tot just unes setmanes la necessitat de més equipaments sanitaris a la zona, però va afirmar que la construcció de l’hospital “és econòmicament inviable”.
El projecte del Vicenç Ferrer, tal com es va concebre l’any 2010, contempla un pressupost de 45 milions d’euros. L’hospital seria un centre sanitari que atendria els processos programats de poca o mitjana complexitat de la majoria d’especialitats i les proves diagnòstiques més habituals. Per a la resta d’especificitats, els rubinencs s’haurien de desplaçar a un dels dos hospitals de Terrassa.