La presentació de la revista L’Esquitx, editada per Rubí d’Arrel, va atraure més d\’un centenar de persones a l\’auditori de la Biblioteca Mestre Martí Tauler. El primer número de la publicació, una revista de recerca local amb el territori i la cultura com a principals protagonistes, va tenir lloc el dissabte al migdia.
Segons Marga Ortiz, directora de L\’Esquitx, aquesta primera publicació vol donar a conèixer un treball de toponímia local iniciat fa cinc anys per Rubí d\’Arrel i amb l\’objectiu de fer un retorn de la informació a totes les persones que van ajudar a fer-lo possible, recollint més de 500 topònims del municipi que s\’haguessin perdut sense la memòria oral d’aquests ciutadans anònims. Experiències vitals que han ajudat a aprendre i a conèixer un entorn des de diferents punts de vista per tenir un coneixement de tot allò que envolta el municipi i el fa diferent.
L’Esquitx és una publicació transversal, oberta a tothom que vulgui aportar informació històrica, un espai d\’aliances entre persones per tirar endavant projectes de recerca, sense oferir informació científica ni parlar amb tecnicismes, sinó amb un llenguatge planer, inclusiu i sensible, amb espais de lectura fàcil i pensant en els àmbits educatius, didàctics i de recuperació de l\’entorn natural i patrimonial del territori, àmbit on l\’entitat se sent còmode.
Jordi Oliver, dissenyador gràfic, afirma que la publicació és plena d\’anècdotes i que inicialment pretenia ser una publicació de poques planes que amb el temps es va anar fent més interessant i completa en continguts. L’edició dóna protagonisme a les imatges i cuida el disseny de tal forma que cada número tindrà un símbol com a representació del tema del qual es parla. En aquest primer, el rombe és l\’element que articula la revista, perquè recorda la figura de les places.
En la revista es troben diferents apartats: el de ‘Recerca’, dedicat a acollir l\’article central de la publicació; ‘L\’entrevista’, que té com a principals protagonistes la gent de Rubí; ‘L\’aiguabarreig’, en el qual s\’expliquen anècdotes i dites populars; els ‘Esquitxos’, on hi ha diferents articles relacionats amb el territori; i ‘Al racó de pensar’, una secció que en aquest primer número critica la senyalització de camins. L\’Esquitx, regalarà en cada edició un mapa d\’itineraris col·leccionables amb una explicació detallada del recorregut i algunes curiositats de l\’entorn que es convida a visitar.
La revista, treballada des del voluntariat i amb molta il·lusió per part dels seus membres i col·laboradors, es pot comprar per 5,95 euros, més la donació voluntària que cadascú vulgui fer i que servirà per a finançar el proper número, dedicat a l\’aigua i a les fonts locals. L\’Esquitx, anomenada així perquè pretén ser un conjunt d\’articles i d\’idees en clau de petits reportatges i sense aprofundir de forma extensa en la matèria, té una tirada de 150 exemplars, ha estat dissenyada per Jordi Oliver i es pot comprar al Centre Rubinenc d’Alternatives Culturals (CRAC).