Rubí aprova el Pla de Residus per millorar la recollida selectiva i apropar-se a l’objectiu 2020

Imagen noticia
L’Ajuntament denega el tràmit urbanístic de Can Balasc per la manca d’informes sectorials
6 de junio de 2019
Imagen noticia
El Festival de Blues supera els 3.000 assistents en la seva sisena edició
11 de junio de 2019

Rubí aprova el Pla de Residus per millorar la recollida selectiva i apropar-se a l’objectiu 2020

Imagen noticia

L’Ajuntament de Rubí ha aprovat el Pla de Residus 2019-2025, un document que ha de ser la referència de les polítiques relacionades amb la gestió de residus i que traça com a objectiu reduir la generació de residus i millorar el percentatge de recollida selectiva a partir de l’any vinent. Es tracta d’un pas més per intentar apropar el municipi a la fita que marca el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya: a partir del 2020, els municipis han de reciclar el 60% dels residus; i de l’objectiu de la Unió Europea, que rebaixa aquest percentatge al 50%.

Però Rubí encara està molt lluny d’aquest objectiu. El 2018 Rubí només va reciclar el 36,7% dels seus residus, per tant, per tal d’assolir aquesta fita, la ciutat hauria de capgirar del tot la tendència actual. La meta sembla difícil d’aconseguir, tot i que en els darrers 5 anys la ciutat ha pogut millorar la taxa en 8,5%. A la pràctica, això significa que a partir de l’any vinent el preu per tractar aquests residus -que en el cas de Rubí acaben a un dipòsit controlat- s’incrementarà.

El nou Pla de Residus, que es va començar a redactar el 2015, s’estructura en quatre grans eixos: prevenció de residus i consum responsable, reutilització i preparació per a la reutilització, gestió de residus municipals i reciclatge i aspectes transversals. En total, proposa 46 accions per tal d’impulsar els eixos. Entre les accions més destacables hi ha la minimització d’embalatges i bosses d’un sol ús, la millora de la recollida selectiva al Mercat, millorar el servei de la deixalleria, incentius fiscals, l’estudi per instal·lar un sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos i realitzar un estudi per introduir un nou model de recollida en algunes zones del municipi. Segons aquest pla, Rubí hauria d’aconseguir arribar a un 60% del reciclatge el 2025.

El 51% dels residus acaben a un abocador
On van a parar els residus que els rubinencs llencem cada dia als contenidors? La diagnosi sobre la qual s’ha elaborat el nou Pla de Residus indica que el 71% va al contenidor de la fracció resta, el 18% al de recollida selectiva, el 9% a altres recollides de residus i l’1% a recollides especials.

De la fracció de recollida selectiva, el vidre va a una instal·lació del Prat del Llobregat, el paper i el cartró s’envien a una planta de reciclatge de Terrassa, els envasos van a un equipament dels Hostalets de Pierola i la matèria orgànica acabeb a la planta de compostatge i biometanització de Terrassa. Dels residus, s’elaboren nous materials i compost en el cas de l’orgànica.

Pel que fa a la resta de residus, el compostatge es trasllada a Sentmenat per fer compost, els voluminosos a Sabadell, per fer nous objectes, i la roba s’envia a una planta tèxtil per fer-ne draps. Pel que fa a l’oli, s’encarrega l’AMPA del Centre d’Educació Especial de Ca n’Oriol per fer-ne biodièsel.

Respecte als residus no selectius, la coneguda com a fracció resta, un 6% s’envia a la planta de compostatge de Terrassa i un 15% s’envia com a material bioestabilitzat per a la restauració d’espais, per exemple abocadors. Aquesta selecció es fa a la planta de tractament mecànic-biològic de Vacarisses. El 51% restant, però, va de la planta fins al dipòsit controlat de residus de Coll Cardús, ubicat també al terme municipal de Vacarisses.