La plaça de la Nova Estació ha estat el principal escenari aquest diumenge a la tarda de la celebració del 100è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la nostra ciutat, acte en el qual s’ha inaugurat l’exposició ‘Centenari de l’arribada del ferrocarril’, així com un tren amb el nom de Rubí, amb un disseny format per edificis emblemàtics de la vila. Autoritats rubinenques i catalanes no s’han volgut perdre la celebració d’aquest centenari, entre elles el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font.
Durant l’acte, els rubinencs han pogut visitar el nou tren batejat amb el nom de ‘Rubí’, amb un disseny negre i vermell en el qual apareixen il·lustracions del Castell, el Bòdum, l’Església de Sant Pere i la Biblioteca Mestre Martí Tauler. Es tracta d’una unitat de tren de la sèrie 113, que circulen per les línies S1, S2 i L6. A més, també s’ha instal·lat a l’andana un comboi Brill 18, un vehicle produït als Estats Units que va circular entre Rubí i Barcelona durant els primers 50 anys de servei d’FGC.
El 13 de setembre de 1918 a les 11 hores es va produir el primer viatge en tren que va travessar Rubí procedent des de Barcelona. Un fet històric que va transformar la vila. Les autoritats presents a l’acte han explicat la revolució i progrés que va suposar aquest nou mitjà de transport en tots els àmbits de la vida quotidiana. Ana M. Martínez ha afirmat que l’arribada del tren va ser un capítol essencial per a la història de la ciutat, condicionant la demografia, el creixement urbanístic i l’arquitectura, a més de contribuir al naixement de noves entitats, equipaments i mitjans de comunicació: “Al llarg d’aquests cent anys, el tren ha fet circular el progrés, l’activitat econòmica i el coneixement, però també records, emocions i mil i una històries personals”.
Reptes del futur: augment de la freqüència de pas i nova estació a La Llana
El president d’FGC, Ricard Font, ha parlat sobre els reptes de futur que es plantegen des de l’entitat de transport públic a la zona del Vallès. Actualment, s’està treballant conjuntament amb els municipis de la comarca per establir un pla de mobilitat del Vallès, en el qual un dels projectes és la construcció d’una nova estació de ferrocarrils al polígon industrial La Llana. Font ha reconegut que ja s’està estudiant la viabilitat del projecte, com i quan s’hauria de posar en marxa, i que aquesta decisió es prendrà conjuntament amb els usuaris i possibles beneficiaris d’aquesta estació. A més, Ricard Font considera que l’estació de ferrocarrils de Rubí té una andana que s’ha quedat petita i des de FGC presentaran idees per millorar-la.
Tant Font com el conseller Damià Calvet han lloat el gran esforç de la Generalitat per fer possible les ampliacions del servei de tren a Terrassa i Sabadell. Calvet considera que aquestes obres han pogut comportar alguna molèstia als usuaris de Rubí pel col·lapse del servei en hora punta, però que aquests problemes han servit per plantejar solucions com l’augment de la freqüència de pas i la compra de 15 nous trens. L’adquisició d’aquests nous combois comportarà que hi hagi una freqüència de pas de 5 minuts a partir del 2019, segons ha explicat el conseller: “Posarem 15 nous trens per a tenir freqüències de 5 minuts. Com ja deia el conseller Rull, avancem fermament cap al concepte de Metro del Vallès”.
L’acte del centenari ha comptat amb diverses activitats familiars com l’animació musical de Pep Callau, l’espectacle ‘Les fotografiers’ de la companyia La Tal, un circuit de tren infantil, animació de personatges ferroviaris i un photocall, amb el colofó de l’espectacle ‘A tota màquina’, de La locomotora negra.
Més activitats en honor al ferrocarril
Durant els propers mesos, l’Ajuntament i FGC tenen previst celebrar alguns actes com les conferències ‘Els primers trens de la línia del Vallès’ (8 de novembre) i ‘La història del tren a Rubí i el seu impacte a la població’ (13 de desembre). L’exposició temporal ‘Cent anys del tren’, que fa un recorregut històric per la implantació del ferrocarril a la ciutat, es podrà visitar fins al proper 19 de gener. A més, el 16 de desembre es farà una visita guiada amb inscripció prèvia als tallers d’FGC de Rubí, on es podrà visitar tornar a visitar el tren Brill.