Oncolliga, fundació sense ànim de lucre dedicada a donar suport a malalts de càncer i a les seves famílies, obrirà una delegació a Rubí. Tot i que des de fa molts anys, l’entitat ofereix serveis als rubinencs a través de la seu de Terrassa, ara un grup de rubinencs està treballant per establir delegació a la nostra ciutat. Yolanda Ferrer és una de les voluntàries que forma part d’aquest grup inicial de treball.
– Com va sorgir la possibilitat d’impulsar Oncolliga-Rubí?
-Jo coneixia Oncolliga d’anys enrere, quan em van ajudar mentre lluitava contra un càncer de mama. Des d’aquell moment mai he deixat de tenir contactes puntuals amb la fundació. Fa alguns mesos, vaig contactar de nou per un tema de la feina. Jordi Puig, coordinador del voluntariat d’Oncolliga, em va fer la proposta. A finals d’any, un grup de voluntaris de Rubí ens vam conèixer i vam acceptar tirar endavant el projecte, constituint la junta i començant a treballar per donar-li visibilitat a la ciutat.
– Quins serveis ofereix Oncolliga?
– És una entitat que, amb un equip multidisciplinari, format per psicooncòlegs, treballadors socials i treballadors familiars, amb el suport d’una àmplia xarxa de voluntaris, ofereix una atenció integral al malalt oncològic, la seva família i els cuidadors. Donen suport psicològic i social, hi ha servei d’atenció al domicili, presten material clínic, fan assessorament dietètic i també estètic, orientació jurídica i laboral, organitzen tallers, xerrades…
– Per què vas acceptar la proposta?
– Totes les persones de la junta hem estat malalts de càncer i, en algun moment o altre de la malaltia, vam contactar amb Oncolliga per rebre algun tipus de suport. Sabem que funciona bé i que fan una gran feina tant amb els malalts com amb les seves famílies. Fa més de deu anys que va néixer i té una estructura consolidada de professionals i voluntaris. Moltes altres poblacions del Vallès tenen delegació d’Oncolliga, a més de Terrassa, com ara Castellar, Sant Cugat, Castellbisbal, Ullastrell, Matadepera, Sabadell… A Rubí es va intentar però no va arribar a bon port. Era com una assignatura pendent i ara, aquest grupet, ens hem animat. Rubí es mereix tenir una delegació d’Oncolliga al territori.
– Quan es presentarà oficialment la junta?
– El 17 de juny tindrà lloc la presentació oficial de l’entitat a la societat, administracions i mitjans. Serà coincidint amb la inauguració de l’exposició fotogràfica ‘Identitat esculpida’ de l’escultora Mar Hernández.
L’acte serà al Celler, començarà a les 19 hores. Després de la presentació d’Oncolliga, Mar Hernández explicarà la seva experiència en la lluita contra en càncer que va patir fa uns anys i presentarà l’exposició, i a continuació la Dra. Àngels Arcusa parlarà sobre ‘Com millorar la prevenció del càncer’.
– I com teniu previst donar-vos a conèixer?
– No tenim el perfil de sortir amb una guardiola demanant diners pels carrers. Apostem per fer activitats o propostes en les quals la gent pugui participar d’una manera solidària. Volem oferir propostes creatives i coherents per tal que la gent de Rubí vulgui venir a passar una bona estona i s’impliqui en la lluita contra el càncer. Per exemple, un cop fem la presentació oficial als mitjans tenim tota una sèrie de propostes que volem materialitzar. Estem organitzant una jornada solidària de labors amb la coŀlaboració de la merceria Mercè Tot Labors, hem tancat una sessió de teatre a La Sala pel mes d’octubre amb un grup de teatre social molt entranyable, del qual m’encantaria parlar-vos més endavant, estem treballant per oferir un producte nadalenc molt creatiu, ens han ofert fer un torneig de pàdel. En fi, tenim obertes moltes portes i algunes a punt de tancar-les, però no puc avançar massa informació perquè volem que sigui sorpresa. El que sí et puc anunciar és que la primera paradeta solidària la muntarem per la Fira de Sant Galderic. Hem escollit aquesta data perquè té molt a veure amb la identitat de Rubí. Estem treballant amb molta iŀlusió per poder oferir un producte molt divertit en aquesta data. Un producte manual, senzill per vendre i que la gent pugui comprar. Ens estem inspirant en el Bòdum, que és un símbol de la ciutat i esperen poder omplir la ciutat dels elefants d’Oncolliga.
– Quines activitats voleu engegar?
-Si la delegació tira endavant, podrem plantejar en el territori algunes activitats per als malalts de càncer.
Volem treballar el tema de la prevenció mitjançant xerrades sobre nutrició, gestió d’emocions, esport. També estem treballant per poder organitzar grups d’ajuda mútua per poder compartir les experiències amb altres persones que estiguin passant per una situació similar. Ens agradaria poder oferir tota una sèrie d’ activitats amb l’objectiu de promocionar l’estat de benestar de les persones afectades per la malaltia i pels seus familiars. Ens han ofert poder impartir classes de ioga, tallers de pintura i estem oberts a rebre qualsevol iniciativa.
El model mèdic tradicional moltes vegades no integra aspectes molt importants en la vida d’una persona. Des d’Oncolliga ens agradaria poder omplir aquest buit i així poder fer un millor acompanyament en el procés de la malaltia.
Quan es diagnostica un càncer la persona veu com canvia la seva quotidianitat d’un dia per l’altre, de cop i volta ha d’afrontar tota una sèrie de decisions que mai s’havia plantejat: perruca o mocador?, com es veurà afectada la seva relació de parella a nivell sexual?, quins efectes emocionals poden comportar algunes medicacions?… tots aquests dubtes es poden plantejar a Oncolliga.
– Quin serà l’objectiu d’aquestes activitats?
– El nostre objectiu no és la recaptació de diners, però no et negaré que són necessaris per poder seguir oferint a totes les persones malaltes de càncer els serveis que ofereix l’entitat. El que realment m’ha fet formar part d’aquest projecte és la possibilitat de fer visible l’entitat a la ciutat i que qualsevol persona que necessiti dels nostres serveis sàpiga que pot apropar-se a Oncolliga i fer ús, o no. Per cert, els serveis que ofereixen són totalment gratuïts.
– S’hi pot sumar o coŀlaborar qualsevol persona?
– I tant… esperem que es sumi molta gent, hi ha moltíssimes formes de coŀlaborar en la lluita contra el càncer i estarem encantades de rebre propostes. Poden contactar a través de [email protected] o bé trucant al 646 028 789.