Rubí, com altres ciutats d’arreu de Catalunya, s’ha sumat a la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714, amb un seguit d’activitats, entre les quals hi haurà algunes acadèmiques i altres més lúdiques. Així ho ha assenyalat Arés Tubau, tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Rubí i portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), formació que governa la ciutat conjuntament amb el Partit dels Socialistes, qui ha destacat que “es tracta de la commemoració d’un moment clau de la història de Catalunya, i Rubí, no només no podia quedar al marge, sinó que havia de sumar-se d’una manera proactiva”.
L’acte inaugural de la commemoració del Tricentenari dels fets de 1714 a Rubí tindrà lloc aquest divendres 28 de març al Celler i comptarà amb la presència de Miquel Calçada, reconegut periodista sabadellenc, també conegut com a Mikimoto, i que és comissari dels actes del Tricentenari en l’àmbit nacional. “És un honor i un luxe que Miquel Calçada sigui el mestre de cerimònies que obri els actes de commemoració a Rubí, especialment quan és la màxima autoritat pel que fa als actes organitzats per la Generalitat”, apunta Tubau.
Prèviament a l’acte inaugural, entre les 18 i les 18.45 hores, els Miquelets de Catalunya realitzaran una cercavila pel centre de la ciutat amb sortida i arribada al Celler, on faran unes salves d’honor. Posteriorment, tindrà lloc la conferència ‘La Guerra de Successió a Catalunya’ a càrrec de Josep Pujol i Ballesté, especialista en Història Moderna. Pel que fa a la resta d’actes, el 23 d’abril s’organitzarà l’activitat Jocs tradicionals 1714 i ja al mes de maig, la plaça de la Nova Estació acollirà la mostra ‘300 anys després’. També al maig, l’Orquestra Simfònica del Vallès oferirà el Concert Victus 1714, la música del llibre i l’historiadora Montse Franch oferirà la conferència ‘1714, sentiment de derrota, l’herència’. A més, s’organitzaran visites guiades al Centre Cultural Born amb sortides des de Rubí, mentre que la cloenda serà el 19 de juny amb l’espectacle teatral ‘La cançó dels catalans’ de Víctor Mora i Alsinella.
Cal recordar que la commemoració del Tricentenari va ser impulsada per la Generalitat amb dos objectius, el de promoure la memòria dels orígens i les causes del present a través de fets claus de la nostra història i, per altra banda, aprofitar la commemoració per suscitar un debat i un espai de reflexió sobre el present de Catalunya i el futur col·lectiu. Una commemoració amb la vista posada al futur.