El projecte ‘Pesa i pensa’, de l’empresa rubinenca de càtering Campos Estela, ha estat escollit candidat català al VI Premi Europeu de Prevenció de Residus, concretament en la categoria d’empresa. El projecte ja s’ha desenvolupat a tres escoles de la ciutat, el 25 de Setembre, la Torre de la Llebre i el Mossèn Cinto Verdaguer, i s’espera que abans d’acabar el curs uns 3.000 nens del Vallès Occidental, el Baix Llobregat, l’Anoia, el Penedès i el Barcelonès participin en aquesta activitat.
‘Pesa i pensa’ és una acció en la qual els infants separen els residus orgànics que no es poden menjar, com la pela del plàtan o els ossos del pollastre, d’aquells que sí que es podrien haver menjat però no ho han fet, com ara un tros de tomàquet o un iogurt sense escurar. Es pesen els residus generats que no s’han menjat en relació als àpats servits sota la supervisió d’un monitor. Es registren els resultats en gràfiques, un fet que permet als infants prendre consciència que deixar perdre el menjar també vol dir desaprofitar els recursos humans i tècnics per produir-lo, transportar-lo i cuinar-lo.
Amb totes les dades recollides durant un temps, es reflexiona sobre els residus generats, l’origen d\’allò que han menjat, i es proposen accions concretes per combatre el malbaratament alimentari. Es calcula que gràcies a aquest projecte, als llocs on està implantat es redueix un 35% el malbaratament alimentari.
EL CONSORCI DE RESIDUS DEL VALLÈS TAMBÉ ÉS CANDIDAT AL GUARD?”
Pel que fa a la categoria administració, ha estat escollit el projecte ‘Acaba’t el plat a casa. Recooperem’, del Consorci de Residus del Vallès Occidental. La proposta, que ha comptat amb el suport de l’Ajuntament de Rubí, és una iniciativa orientada a lluitar també contra el malbaratament alimentari i han participat més d’un centenar de restaurants.
Entre l’octubre i el novembre, els restaurants van oferir als clients envasos perquè s’enduguessin a casa el menjar que no s’haguessin acabat al restaurant. L’objectiu de la proposta era sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta qüestió, ja que es calcula que a Catalunya es llencen uns 35 kg de menjar per persona i any i que el 12% té lloc al sector de la restauració.
En la resta de categories, els candidats són ‘Transformant productes imperfectes en oportunitats’, de l’Associació Espigoladors; ‘Alerta! No llencis els retoladors gastats ni els plastidecors curts’, de l’escola Rocabruna de Picamoixons; i ‘BCN comparteix el menjar’, de l’ONG Nutrició Sense Fronteres.
El veredicte del jurat del VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus, format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a la ciutat de Budapest el dia 27 de maig.