Redacció
Rubí commemora el Dia Internacional dels Museus del 16 al 25 de maig. El Museu Municipal Castell (MMUC), la Fundació Museu-Biblioteca de Rubí (FMBR) i el Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí (GCMR), i la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat exposaran a les seves respectives seus tres peces singulars: un televisor de l’antiga marca rubinenca Supersond, una escultura de bronze en homenatge al músic Josep Sentís i Porta i una ràdio de galena de 1920.
Sota el lema El futur dels museus en comunitats en constant canvi, la jornada d’aquest 2025 se centra en com aquestes institucions poden navegar i contribuir a un món que experimenta profunds canvis socials, tecnològics i mediambientals
Què es podrà veure a Rubí?
Del 16 al 25 de maig, el MMUC presentarà al seu vestíbul un televisor produït a la desapareguda fàbrica Supersond. En aquesta factoria, impulsada pel rubinenc Hug Texidó i Sans, es van fabricar màquines de cinema, tocadiscos, receptors de ràdio, altaveus i, a partir de finals dels any cinquanta del segle passat, també televisors en blanc i negre de molt bona qualitat, que eren exportats a diversos països. Va ser de les últimes fàbriques de televisors de l’estat espanyol a tancar, concretament als anys setanta, arran de la ferotge competència. Als vuitanta, van desaparèixer la resta d’indústries espanyoles dedicades a la fabricació de televisors.
A banda d’exposar aquest aparell, el MMUC també oferirà, el dissabte 17 de maig, dues visites guiades a l’exposició Res de nou sota el sòl de l’artista plàstic rubinenc Pol Martirio, que obrirà aquesta propera setmana a l’Espai Expositiu Antiga Estació. La proposta, a càrrec del propi autor, tindrà lloc a les 18 i a les 20 h.
Per la seva banda, la FMBR i el GCMR exposaran a la Biblioteca Municipal Mestre Martí Tauler una escultura de bronze en homenatge al músic català Josep Sentís i Porta, nascut a Tarragona (1888) però rubinenc d’adopció. Després d’estudiar amb mestres com Enric Granados i Gabriel Fauré, a principis del segle XX es va establir a Rubí, un lloc que en aquell temps era considerat d’estiueig, i on diversos exponents de la burgesia, tant local com de Barcelona, hi tenien les seves torres. Sentís es va quedar a la ciutat fins al final de la Primera Guerra Mundial, en una casa que actualment encara es conserva i que es troba al carrer de Rafael Casanova, al costat del Casino. A Rubí, juntament amb mossèn Blanch, va fundar l’Orfeó Rubinenc, del qual seria director musical, com també de la coral claveriana Els Obrers Rubinencs i de l’Orfeó Sempre Avant, a la veïna localitat de Castellbisbal.
Pel que fa a la Fundació Museu Etnogràfic Vallhonrat, posarà a l’abast del públic una ràdio galena de l’any 1920, representativa d’un dels primers mitjans de comunicació i d’entreteniment per al gran públic. Aquesta peça de fusta i ferro forma part de la col·lecció de més de trenta aparells de ràdio que té l’entitat museística.
A més, dissabte 17 de maig oferirà una jornada de portes obertes, amb visita guiada a les 11 h. Posteriorment, tindrà lloc una exhibició de l’escola local de Pole Dance , que combina exercicis aeròbics i moviments de ball. Aquesta activitat, que fusiona esport i dansa, es presenta com una mostra de les possibilitats d’aquest esport en auge.
NOTÍCIES RECENTS