Acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per construir l’escola del Bosc però encara sense data

Imagen noticia
Comença el període per sol·licitar les beques de menjador
3 de mayo de 2019
Imagen noticia
Carta oberta als treballadors i treballadores de l’Ajuntament de Rubí
7 de mayo de 2019

Acord entre l’Ajuntament i la Generalitat per construir l’escola del Bosc però encara sense data

Imagen noticia

L’Ajuntament i la Generalitat han arribat a un acord verbal per tal que l’escola del Bosc, actualment en mòduls, estigui construïda abans que finalitzi la legislatura del govern català, en mans de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana de Catalunya.

A finals del mes d’octubre, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va oferir al conseller d’Educació, Josep Bargalló, que l’Ajuntament assumís per avançat el cost de les obres per tal que l’escola del Bosc pugui tenir un edifici com més aviat millor, tot i que la competència per construir les escoles és exclusiva de la Generalitat. En aquella ocasió, el conseller va dir que ho estudiaria i que veia la proposta amb bons ulls.

Fa unes setmanes, la Generalitat va anunciar la construcció de 27 edificis escolars, entre els quals no hi havia l’escola rubinenca, fet que va indignar la comunitat educativa del centre escolar, que fins i tot havia previst mobilitzar-se. La publicació d’aquesta llista sembla que ha accelerat les converses entre les dues administracions i el director dels Serveis Territorials del Vallès Occidental, Jesús Viñas, es va reunir dilluns amb l’alcaldessa. Viñas va explicar que la Generalitat accepta la proposició del consistori d’avançar els diners. Així ho va confirmar també Josep Bargalló en una visita que va fer a la ciutat el dimarts, durant la qual es va reunir amb l’AMPA de l’escola: «Estem en disposició de signar l’acord en els mesos vinents, de fet si no hi hagués eleccions, probablement el signaríem ara», va explicar el conseller.

Tot i això, encara no hi ha calendari de l’actuació i tampoc es coneix si finalment es podrà aprofitar el projecte redactat el 2010. Bargalló ha explicat que «s’hauran de fer algunes modificacions», tot i que confia que no s’hagi de refer de nou.

L’escola tindria un cost de més de 4 milions d’euros
Pel conseller, el gest de l’Ajuntament de fer-se càrrec del projecte permetrà que es construeixi més ràpidament: «Si l’Ajuntament pot posar els diners abans, nosaltres després els hi podem retornar, ara no tenim pressupost per fer més de 27 escoles». El conseller ha explicat que el pressupost de les obres és de més de 4 milions d’euros i que una part no es retornarà, tot i que no ha volgut dir exactament quina xifra, perquè cal establir-ho al conveni.

Per la seva banda, l’Ajuntament s’ha compromès a assumir el cost de la redacció del projecte, al voltant dels 300.000 euros, en cas que calgui refer-lo de nou, i també a avançar part dels diners de la construcció o el total, en cas que sigui necessari.

Martínez va agrair dilluns la feina realitzada pel conseller, ja que considera que des de la seva arribada a la conselleria hi ha hagut un «canvi d’actitud que ha fet possible tornar a incloure l’escola del Bosc en la planificació».

L’escola del Bosc té unes instal·lacions provisionals en mòduls prefabricats des de fa gairebé 10 anys i està previst que el nou centre educatiu es construeixi al carrer Mallorca, en un terreny cedit el 2006 per l’Ajuntament.

La reforma del Pau Casals també la va assumir l’Ajuntament per la manca de pressupost de l’administració catalana el 2015. En aquell cas, les obres estaven pressupostades en més de 400.000 euros.

Els comuns carreguen contra l’Ajuntament
Per la seva banda En Comú Podem ha carregat contra l’Ajuntament, ja que considera que no ha defensat prou els interessos de la comunitat educativa i que el que ha fet és «un xut endavant», en paraules de l’alcaldable, Ànnia García: «L’Ajuntament no pot comprometre recursos municipals sense tenir un conveni damunt de la taula de retorn d’aquests diners per part de la Generalitat» i creu que «la situació avui és exactament la mateixa que la d’ahir».

Per la seva banda, la diputada Marta Ribas considera que «l’Ajuntament no ha pressionat prou a la Generalitat» per la construcció del centre.