Aprovades les ordenances fiscals, que congelen els impostos, amplien les bonificacions i eliminen la zona blava

Imagen noticia
Jordi Torres es proclama campió del món de MotoE a Le Mans
13 de octubre de 2020
Imagen noticia
Desenes de rubinencs reclamen acabar el tractament o la devolució dels diners a la fallida Dentix
15 de octubre de 2020

Aprovades les ordenances fiscals, que congelen els impostos, amplien les bonificacions i eliminen la zona blava

Imagen noticia

El Ple de l’Ajuntament va aprovar ahir a la tarda les ordenances fiscals 2021 amb els vots favorables dels dos socis de govern, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP).

La proposta que es va portar a aprovació congela la majoria d’impostos, com ara l’IBI, que continua amb el tipus impositiu del 0,677, i afegeix noves condicions. A l’IBI i l’IAE, s’ha introduït una bonificació fiscal del 60% relacionada amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques. A més, a l’IBI també s’ha imposat un recàrrec del 50% en aquells habitatges que estiguin buits amb caràcter permanent i una bonificació del 60% per a les persones que posin l’habitatge en la borsa de lloguer municipal: «Volem recuperar habitatge privat en desús, fa molt de temps que esperàvem poder aplicar aquestes mesures», va explicar la regidora d’ECP, Ànnia García.

Pel que fa a les taxes, s’ha derogat la zona blava per transformar-la en zona d’estacionament de rotació gratuïta; també la taxa del mercat no sedentari, que està suspesa, i la taxa d’ocupació de via pública de taules i cadires, que afecta directament a l’hostaleria: «Volem ajudar els col·lectius socials més vulnerables amb una disminució de la pressió fiscal a través de bonificacions, especialment en l’IBI i l’IAE amb les plaques fotovoltaiques, complint amb el compromís de l’Agenda 2030», va explicar la regidora socialista M. Carmen Cebrián.

Abstenció majoritària de l’oposició
La proposta va tirar endavant sense el vot favorable de cap partit de l’oposició. Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Veïns per Rubí (VR) i l’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) es van abstenir, mentre que Ciutadans (Cs) va votar en contra.

El cap de l’oposició, Xavier Corbera, va criticar la manca de documentació en relació al pressupost per poder fer una valoració més àmplia de la proposta, crítica que van subscriure tots els partits. A més, va criticar l’eliminació de la zona blava, perquè «fomenta la utilització del vehicle privat» i perquè «l’Ajuntament no té capacitat per controlar la zona taronja».

En canvi, el portaveu de Cs es va mostrar a favor d’aquesta mesura i va recordar que és una proposta del seu partit. No va estar tan d’acord amb el recàrrec del 50% de l’IBI als habitatges buits i va insistir que l’IBI que es paga a Rubí és «insultantment car». També va criticar durament la poca voluntat del govern per negociar les ordenances: «Els conec molt bé i sé que els hi importa un rave el que pensi o pugui aportar l’oposició».

Pel que fa al portaveu de Veïns per Rubí, Toni García, va afirmar que els impostos que es paguen a Rubí «són elevats i no es tradueixen en serveis de qualitat» i va tornar a insistir que moltes famílies es queden fora dels ajuts a l’IBI pels criteris de renda establerts.

Per últim, la portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, que va tenir molts problemes amb la connexió, va reconèixer que no són unes males ordenances, però que manquen algunes propostes, com ara l’eliminació de la taxa de pagament de l’ús dels equipaments municipals de les entitats locals.