Càlid i multitudinari homenatge a Juan Martínez i Paqui Cruz al Castell

Els Bombers treballen per apagar un incendi en un aparcament i un altre a Sant Muç
26 de abril de 2022
veus de dona
Montserrat Santó, Irene Miras i Clàudia Gallego guanyen el II Certamen de relats curts Veus de Dona
26 de abril de 2022

Càlid i multitudinari homenatge a Juan Martínez i Paqui Cruz al Castell

Redacció

L’auditori del Castell de Rubí va quedar petit per acollir un acte en homenatge al rubinenc Juan Martínez, de 94 anys, i Paqui Cruz, que va morir a finals del 2021. Tots dos, companys de vida, han estat sempre uns ferms defensors de la democràcia i de la lluita antifranquista. Martínez va ser torturat pel règim franquista durant la seva estada a la presó i fa uns anys va ser una de les persones que es va querellar a l’Argentina contra la dictadura de Franco. Paqui Cruz, per la seva banda, també va ser a la presó amb la seva mare quan només era una nena i va dedicar la seva vida a defensar la llibertat i els valors republicans.

En l’acte, organitzat per l’Ajuntament i una comissió d’amics i familiars de Juan Martínez, hi va participar l’alcaldessa, Ana M. Martínez: “La democràcia de Juan Martínez s’escriu en majúscules. No és una paraula gastada per l’ús, sinó honorada per la lluita de tantes i tantes persones que no la van tenir. Homes i dones nascuts en una Espanya humil, que van veure com la dictadura franquista els arrabassava les conquestes lluminoses de la República i que, lluny d’acovardir-se, es van carregar de raons i van plantar cara”. 

L’homenatge va ser molt emotiu, amb la sala plena, la presència de Juan Martínez i múltiples amics, companys i familiars. A més de l’alcaldessa, també van parlar les regidores de l’Ajuntament de Rubí i Terrassa, Elena Montesinos i Ona Martínez. Pel que fa a amics i familiars, van intervenir Martín Pretel, Armando Sánchez i Pedro Picón, impulsors de l’homenatge, així com també Ivan Molina, net de Juan Martínez. Precisament, la comissió organitzadora de l’acte ha impulsat la publicació d’un llibre biogràfic de Martínez titulat ’70 años de lucha, coraje i compromiso’, que es va repartir entre els assistents.

L’acte va incloure la projecció de dos audiovisuals repassant la trajectòria de tots dos. Tampoc van faltar la música i la poesia, que tant li agradaven a Paqui Cruz, ni el cant de la Internacional Socialista. 

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES