Mor la rubinenca Paquita Cruz, històrica militant antifranquista

albert sorrosal
Una nova etapa al Consell per la República. També a Rubí
15 de diciembre de 2021
Miquel Planchart presenta a Rubí el llibre ‘De formes deformes’
16 de diciembre de 2021

Mor la rubinenca Paquita Cruz, històrica militant antifranquista

La rubinenca Paquita Cruz ha mort aquest dimecres als 82 anys després de patir una llarga malaltia. Nascuda a Cuenca el febrer del 1939, quan encara no estava acabada la Guerra Civil, es va traslladar als anys seixanta a Terrassa i ben aviat va venir a viure a Rubí, on ha passat la resta de la seva vida.

Francisca Cruz, coneguda com a Paquita, va viure a la presó poc després de néixer, ja que la seva mare, una combatent antifranquista, va estar empresonada a Uclés, a Cuenca. Va morir entre reixes quan ella encara era molt petita i se’n va fer càrrec la seva tieta, ja que el seu pare, que havia estat comissari polític durant la República, també era a la presó. Per aquest motiu, va passar tota la seva infància visitant presons i es va guanyar el sobrenom de ‘La niña de la cárcel’.

El seu pare va sortir en llibertat quan ella tenia deu anys i ja des de ben jove va començar a militar en formacions antifranquistes.

A Rubí, participava molt activament amb el Casal Catalano Cubà José Martí, amb Esquerra Unida i Alternativa i amb l’Associació de Memòria Històrica i Democràtica Neus Català. Amb el temps, es va fer molt popular a Rubí, ja que en tots els actes antifranquistes cantava poemes de la generació del 27, un do que sempre explicava que va heretar de la seva mare. Per aquesta faceta de cantat, també era coneguda com a ‘Paquita la dinamitera’, en referència a un poema de Miguel Hernández, un dels seus autors preferits.

Des de fa ja molts anys, era també la parella de Juan Martínez, un altre rubinenc il·lustre que va patir tortures, va ser represaliat i que ha dedicat la seva vida a lluitar contra el franquisme.

ÚLTIMES NOTÍCIES PUBLICADES