Centenars de persones es manifesten contra la instal·lació d’un centre d’emergència de menors no acompanyats

Una delegació de cinc alumnes del Col·legi Balmes viatja a Croàcia per la segona trobada el projecte Erasmus+
13 de mayo de 2019
Imagen noticia
Manifestació contra les llistes d’espera i per reclamar més recursos sanitaris a Rubí
15 de mayo de 2019

Centenars de persones es manifesten contra la instal·lació d’un centre d’emergència de menors no acompanyats

Imagen noticia

Els veïns de Can Rosés s’han mobilitzat per rebutjar el trasllat a l’antic Hotel Terranova d’un centre de menors no acompanyats (MENA) que actualment està a Sant Just Desvern a l’antic Hotel Terranova i que havia d’obrir les portes a mitjans de juny.

El 2 de maig, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va contactar amb l’Ajuntament per comunicar-li el trasllat d’aquest centre. La directora general, Ester Cabanes, ha explicat que en aquella trucada «es va explicar el projecte, el lloc i quan estava prevista l’obertura i es va demanar una trobada, com es fa sempre». En aquell moment, diu Cabanes, «l’alcaldessa va mostrar la seva disconformitat i va demanar endarrerir la trobada fins a final de mes».

L’alarma ciutadana, però va saltar a finals de la setmana passada, quan es va difondre pel barri el rumor que es podia instal·lar un centre de menors a l’antic hotel.

Davant aquesta situació, divendres, l’alcaldessa, Ana M. Martínez, va mantenir una reunió amb representants veïnals per parlar sobre la qüestió, una trobada en la qual també va voler participar la directora general de la DGAIA que, segons ha explicat, va estar esperant davant de l’Ajuntament per sumar-se a la reunió. Martínez, però, ho nega i assegura que ningú la va informar que Cabanes estava a Rubí ni que volia participar de la reunió.

Alhora, el mateix dia, el consistori va enviar una carta a la DGAIA demanant que aturessin les obres fins que no s’establís un treball conjunt entre les dues administracions i va aturar les obres al·legant que es necessitava un permís d’obra major i no d’obra menor, que era el que s’havia sol·licitat.

Manca d’informació i rumors
El xoc entre les dues institucions, la descoordinació, la manca d’informació i la desconfiança han ajudat a estendre un conjunt de rumors i desinformació que han alimentat les pors dels veïns, i centenars de rubinencs es van concentrar davant de l’hotel el dilluns al vespre per protestar contra el trasllat.

Una de les queixes del veïnat és la manca d’informació per part de les autoritats, l’altra és que no volen el centre al barri: «Creiem que un centre d’aquest tipus en aquesta població generarà inseguretat, el poble no està preparat per rebre 80 persones a escala social ni policial», ha explicat José Luis Carmona, un dels veïns de la plataforma.

A la manifestació, també hi van acudir una vintena de persones per donar suport a Rubí Acull. L’entitat va criticar la falta d’informació, però considera que «els nois que venen tenen dret a una vida digna, es pot parlar amb tranquil·litat de com i quanta gent pot venir, però no es pot tenir aquesta actitud de rebuig racista.»

També l’alcaldessa va participar en la mobilització i es va voler dirigir al veïnat: «La decisió de posar el centre aquí és unilateral de la Generalitat, l’Ajuntament no en sabia res. És una barbaritat, som una ciutat acollidora, però la gent no s’integra així».

Ana M. Martínez en declaracions posteriors va dir que el trasllat és «inviable» i que no està d’acord amb el tipus de centre «ni amb una pau social fantàstica, és un tipus de recurs que és contrari a la integració. Aquí no poden venir». També ha criticat la Generalitat per «no fer les coses bé» i ha apuntat que la reacció popular en contra s’ha produït per aquest motiu.

La DGAIA recorda que Rubí és Ciutat Amiga dels Infants
Per la seva banda, la directora general de la DGAIA també ha criticat l’Ajuntament per «utilitzar els nens més vulnerables, que han tingut un trànsit horrorós, que venen de països del sud d’Àfrica, la majoria fugint de països en guerra» i ha recordat a l’alcaldessa que ella va ser present quan Rubí va recollir el distintiu de Ciutat Amiga de la Infància.

Dos representants dels veïns, Rubí Acull, i representants d’ERC, l’AUP, C’s, VR i En Comú Podem van visitar el centre de menors de Sant Just per conèixer quina és la situació dels infants. Tot i això, els veïns continuen pensant que el centre no s’ha de traslladar: «Si estan tan contents de tenir el centre allà, no entenem per què els han de traslladar», ha explicat Carmona.

Tota la polèmica ha esclatat en plena campanya electoral i les reaccions dels partits no s’han fet esperar. El portaveu d’ERC, Xavier Corbera, ha criticat que l’Ajuntament no donés als veïns una informació que ja tenia; mentre que l’alcaldable d’En Comú Podem, Ànnia García, ha demanat un «vot de confiança a les institucions, estem parlant de menors tutelats per la Generalitat». L’AUP, per la seva banda, ha fet un comunicat en què demana a l’alcaldessa que cessi «les declaracions incendiàries». Junts per Rubí, que no va visitar el centre, s’ha mostrat contrari a la instal·lació del centre a Rubí.