Coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement, a Catalunya se celebra enguany l’Any Aureli Capmany, promotor de la dansa catalana i fundador del primer esbart dansaire. Per aquest motiu, la Biblioteca va acollir dilluns una conferència sobre la seva figura a càrrec de Montserrat Garrich, que ha publicat diversos llibres sobre Capmany.
Durant la conferència, Garrich va explicar qui va ser Capmany i què va representar per la dansa catalana i va incidir en alguns aspectes més concrets, com ara el vestuari: “Va ser ell qui va decidir com es vestien els balladors i balladores de l’Esbart Català de Dansaires, el que ell va fundar i que va ser el primer, i quins models de peces de roba havien de portar”, explica Garrich.
I és que al principi, els ballarins anaven vestits de carrer, els homes duien un pantaló, una camisa i un corbatí, camisa americana i espardenyes; i les dones anaven amb faldilles llargues fins al turmell, sabata blanca i colors clars i pentinades amb recollits.
Després, Aureli Capmany va introduir una nova vestimenta i els esbarts van començar a vestir de pagès de finals del segle XVIII i XIX. Aquesta modificació es va mantenir fins a mitjans del segle XX, quan es van començar a crear coreografies i també roba específica.
A la conferència, hi van assistir l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i el regidor de Cultura, Moisés Rodríguez, a més del prestigiós coreògraf rubinenc Albert Sans. Quan va acabar la conferència, els presents van visitar la mostra ‘Marina, 50 anys’ ubicada a la Biblioteca i dedicada a Albert Sans.