El desacord al voltant de la possible obertura de l’abocador de Can Balasc va ser el més destacat del Ple de novembre, que es va celebrar ahir dijous a la tarda a la Sala Enric Vergés de l’Ajuntament. L’Alternativa d’Unitat Popular (AUP) va portar a la sessió una moció per demanar al consistori una campanya informativa al voltant de les afectacions que pot tenir la possible obertura de l’abocador de Can Balasc. Un text que també demanava que, un cop obert l’abocador, l’Ajuntament destinés tots els recursos necessaris a vigilar que complís les normatives. La moció va ser tombada amb els vots en contra del govern, format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i En Comú Podem (ECP), i els vots a favor de la resta de forces polítiques del Ple.
El regidor d’En Comú Podem, Andrés Medrano va justificar el vot en contra afirmant que “l’Ajuntament no pot fer un exercici de parcialitat”, per “respecte a les lleis”. Va acusar l’AUP de fer un “ús partidista amb la moció” i va subratllar que l’Ajuntament “exercirà el control de l’abocador dins de les seves competències”.
En aquest sentit, Xavier Corbera, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), va demanar que s’incorporin “tècnics de medi ambient per poder fer controls de forma exhaustiva”, mentre que el portaveu de Veïns per Rubí (VR), Toni García, va recordar el cas de Can Carreras, lamentant que “no hi ha inspeccions ni controls suficients i és una qüestió que afecta la salut de tothom”.
Pel que fa a la portaveu de l’AUP, Betlem Cañizar, va mostrar la seva preocupació pel fet que “informar a la població es vegi com un fet parcial davant d’un procés legal” i va recordar que l’Ajuntament té l’obligació de “vetllar per la salut i el medi ambient”. Pel que fa a les crítiques d’ús partidista del govern, Cañizar va recordar que va ser el PSC qui va dir abans de les eleccions que “l’abocador no obriria”.
Al final del Ple, Joaquim Gracia, de la plataforma Rubí sense abocadors, va demanar a tots “un esforç per lluitar perquè no obrin l’abocador i, si cal, anar a judici”.
Suport a la plantilla de Continental
L’altre tema destacat del Ple de novembre va ser el suport a la plantilla de Continental a través d’una moció aprovada per Junta de Portaveus. Un text a través del qual l’Ajuntament se solidaritza amb els treballadors i insta a l’empresa a dur a terme les inversions necessàries per garantir la continuïtat de l’activitat. També es demana a la Generalitat que desplegui polítiques industrials per garantir la continuïtat de la planta. Quan va acabar el Ple, Edu Lucas, representant del sindicat FTC-IAC va explicar que aquest mateix 2019, Continental va explicar als treballadors que la continuïtat de la producció estava garantida fins al 2023: “Ens agradaria que l’Ajuntament fos garant que quan l’empresa es compromet a alguna cosa, ho compleixi”.
Més de 700 persones estan afectades per la reindustrialització de la planta, que podria tancar les portes en sis mesos.