Dues comissions treballen per aplicar el Decret llei de mesures urgents per l’habitatge

Imagen noticia
Rubí ja compta amb una xarxa d’una trentena de desfibril·ladors repartits pel municipi
3 de febrero de 2020
Imagen noticia
Cuando los ciudadanos hablan, los que gobiernan deben escuchar. No al vertedero de Can Balasc. No a la impunidad del dinero sobre la salud.
5 de febrero de 2020

Dues comissions treballen per aplicar el Decret llei de mesures urgents per l’habitatge

Imagen noticia

El Servei d’Habitatge de l’Ajuntament ha posat en marxa dues comissions de treball per garantir l’èxit en l’aplicació del Decret llei 17/2019 de la Generalitat de mesures urgents per millorar l’accés l’accés a l’habitatge.

El decret té implicacions en diverses àrees municipals, afectant per exemple la mediació amb grans tenidors, els processos de llançament, la qualificació dels usos del sòl o les possibilitats d’expropiació. Per a la regidora d’Habitatge, Ànnia García, «es tracta d’una qüestió complexa, que hem d’abordar amb solvència tècnica i compartint el coneixement des del primer moment».

Per aquest motiu, s’han creat dues comissions: una enfocada en les qüestions legals, que s’encarregarà d’estudiar les implicacions del decret pel que fa a l’acompanyament de la ciutadania en casos de llançament i de mediació amb grans tenidors; i una altra centrada en l’àmbit urbanístic, que treballarà en els efectes del nou text sobre el planejament de la ciutat. A més, hauran de definir i concretar els protocols d’actuació en aquells àmbits en què el decret modifica la normativa anterior.

Les comissions de treball estan integrades per personal del Servei d’Habitatge i de Proursa, així com de les àrees de Drets Socials, Planificació Urbana i Secretaria. Les reunions es van iniciar a finals de gener i es repetiran de manera periòdica.

Una eina estratègica
El govern català va aprovar al gener el Decret amb l’objectiu que es converteixi en una eina estratègica per regular el mercat de l’habitatge. El text respon a un triple objectiu: combatre les situacions d’emergència residencial, augmentar el nombre d’habitatges protegits en règim de lloguer i contribuir a la moderació dels preus dels lloguers en habitatges privats.

Entre altres mesures específiques, el decret obliga els grans tenidors a oferir un lloguer social a les famílies que acreditin vulnerabilitat abans d’interposar una demanda social; estableix que l’habitatge protegit tindrà una qualificació permanent, associada al règim urbanístic del sòl sobre el qual estigui construït; i permet que els propietaris que lloguin pisos per sota de l’Índex de Referència de Preus de Lloguer puguin accedir a ajuts públic de foment del lloguer.