Rubí ja compta amb una xarxa d’una trentena de desfibril·ladors repartits pel municipi

Imagen noticia
L’habilitació de dues placetes a l’illa de vianants suposa canvis en el sentit de cirulació
31 de enero de 2020
Imagen noticia
Continental posa una primera oferta sobre la taula per abordar els acomiadaments
4 de febrero de 2020

Rubí ja compta amb una xarxa d’una trentena de desfibril·ladors repartits pel municipi

Imagen noticia

Rubí és una ciutat cardioprotegida gràcies a la xarxa de 34 desfibril·ladors (DEA) repartits en punts estratègics per tota la ciutat. Es tracta d’aparells electrònics que d’una manera senzilla poden diagnosticar i tractar una aturada cardiorespiratòria o una taquicàrdia. Tots els desfibril·ladors estan a l’abast de qualsevol persona i ofereixen una explicació senzilla dels passos a seguir en cas d’ús.

Els desfibril·ladors estan gestionats per l’empresa Caryosa que se’n fa responsable del manteniment i reposició, en cas de ser necessari. Es tracta d’una empresa especialista del sector que ofereix aquest servei a diferents ciutats de l’estat.

Els aparells estan ubicats en zones de pas habituals per a molts rubinencs i rubinenques i en punts estratègics per facilitar-ne l’accés des de qualsevol punt del municipi. D’aquesta manera, la ciutat posa a disposició de la ciutadania eines que poden salvar vides en situacions d’emergència.

Són aparells fàcils d’utilitzar ja que un cop oberts indiquen a l’usuari quins són els passos a seguir d’una manera senzilla.

Com actuar?
Cal apropar-nos a la víctima i comprovar si està conscient i si respira. Una bona manera és parlar-li per veure si reacciona i apropar la cara a la seva boca per determinar si respira. Cal trucar al telèfon d’emergències: el 112 i, a banda, localitzar el desfibril·lador més proper.

Hem d’obrir-ne la caixa amb decisió, agafar-lo i portar-lo fins on és la víctima, un cop allà, hem d’obrir la tapa de l’aparell i escoltar i seguir les instruccions que ens dona la locució.

El primer pas és descobrir el pit de la víctima. Després, cal agafar els pegats (els elèctrodes), desenganxar-los i col·locar-los sobre el tors de l’afectat. Un, el que es prefereixi, s’ha de posar a la part dreta, sobre el pit (per sobre el mugró). L’altre, va a l’esquerra, per sota el pit, a la zona de les costelles. Quan l’aparell ho indiqui, ens hem d’apartar de la víctima perquè el DEA doni la descàrrega elèctrica.

Si la persona recupera la consciència, només ens queda esperar els serveis mèdics. Si no és així, el DEA segueix monitoritzant el pacient i indicant-nos els passos a seguir. L’aparell determina si calen noves descàrregues i, de ser així, les va administrant, sempre amb previ avís.

Les persones que en tinguin nocions poden fer massatge cardiorespiratori entre una i altra descàrrega. L’últim pas és esperar l’arribada de l’assistència mèdica i explicar-los la situació. Ells s’enduran el DEA, ja que conté informació de les constants del pacient.