El comerç local i els restaurants reprenen l’activitat a baix ritme i amb moltes dificultats

Imagen noticia
La segona edició de les Rubimpíades es posposa fins al curs vinent
13 de mayo de 2020
Imagen noticia
El Museu Castell celebrarà el Dia dels Museus donant a conèixer els seus grafits medievals
15 de mayo de 2020

El comerç local i els restaurants reprenen l’activitat a baix ritme i amb moltes dificultats

Imagen noticia

El comerç local té permís per obrir la persiana i retornar a la seva activitat des del 4 de maig, quan Rubí va entrar com la resta de l\’estat espanyol en la fase 0, però la majoria ho van començar a fer a mitjans de la setmana passada per adequar els seus locals. El permís d\’obertura de les superfícies comercials petites està condicionat a la introducció de mesures de seguretat que permetin prevenir els contagis de coronavirus entre els clients. Això a la pràctica suposa més dificultats pels comerciants, ja que per exemple, en la majoria de casos no poden treballar tots els empleats i la facturació és molt menor del què és habitual. En alguns casos, també implica un canvi i reorganització tant de l\’atenció al client com del material que s\’utilitza per donar un servei.

Aquest és el cas de la perruqueria C&C Matrix, que va obrir la setmana passada amb la meitat de la plantilla: \»Gairebé tots els productes que fem servir són d\’un sol ús i els que no, es desinfecten després d\’utilitzar-los. Cada tarda, després de tancar, preparem bosses individuals amb el material per cada client i ho desinfectem tot\», ha explicat Melani Miller, de la perruqueria C&C Matrix. Durant el temps de confinament, la situació ha estat complicada pels comerciants, encara que alguns tenien permís per fer activitat a domicili. En el cas de C&C Matrix, no ho ha fet perquè ho considerava massa arriscat davant l\’escassetat de material de protecció que hi havia: \»Han estat dies molt durs, no sabíem ni quan ni en quines condicions podríem tornar a obrir o si podríem tornar a obrir per les pèrdues dels dos mesos de tancament\». Miller explica que encara que el negoci ha rebut algun ajut, aquest no ha arribat fins dos mesos després del tancament i que la situació és molt difícil

Un altre negoci que ha pogut obrir ha estat la botiga de roba infantil Blau i Rosa, situada a les Galeries, que va aixecar la persiana a finals de la setmana passada amb seixanta cites prèvies donades. L\’obertura es fa adoptant mesures de seguretat, com ara fer marques a terra per senyalitzar la distància entre les persones i donar guants i gel desinfectant a l\’entrada, entre altres. A banda d\’obrir la botiga amb cita prèvia, també fan entregues a domicili per aconseguir augmentar les vendes, perquè \»les restriccions no ajuden a normalitzar la situació\». Maria Teresa Janer, responsable de la botiga, ha reconegut que durant el confinament ha tingut moments de \»desmoralització total\», sobretot quan la situació es va començar a allargar en el temps, però ho van aprofitar per fer una web nova i activar la venda de mascaretes infantils i per adults a través de WhatsApp. Pel que fa als ajuts, Blau i Rosa ha hagut d\’aplicar un ERTO i ha rebut l\’ajut de les mútues de treball, que la responsable del negoci considera \»totalment insuficients\». Janer creu que el futur serà molt competitiu i que no tots els negocis podran sobreviure: \»Serà dur, alguns ho aconseguiran i altres es quedaran pel camí. En moments cop aquests, serà important sentir el suport d\’associacions com Comerç Rubí, que ens ha ajudat durant el confinament\».

Precisament, des de Comerç Rubí, Miquel Ortuño, president de l\’entitat, ha explicat que estan preocupats \»per la incertesa i el futur\», però també \»per l\’aplicació de mesures de prevenció i de protecció a les botigues\». Des de l\’entitat, han facilitat quatre mascaretes a cada associat, pantalles protectores i han fet una compra d\’equips de protecció: \»Volem que la clientela se senti segura a l\’hora de visitar-nos. La pandèmia ha estat un cop dur per tots i aixecar-se serà molt complicat i costarà molt de sacrifici. Ara mateix no sabem quants negocis han obert, però la majoria de botigues atenen amb cita prèvia\».

Des de l\’associació de comerciants demanen als rubinencs que quan s\’acabi aquesta situació donin suport al comerç local fent les seves compres a Rubí: \»El comerç és vida, aquests dies de confinament els carrers estan molt tristos. El comerç marca la diferència, és un factor de sostenibilitat, de cohesió social, de tracte personalitzat i d\’identitat de la pròpia ciutat\».

La restauració arrenca lentament i amb moltes dificultats
Pel que fa als bars i restaurants alguns han decidit aixecar la persiana i fer menús a domicili o per emportar. És el cas del restaurant Bon Gust, que va obrir el dilluns de la setmana passada i fa servei a domicili amb Globo i menjar per endur a través de la finestreta: \»Obrim per emportar els migdies i també els divendres i dissabtes a la nit i també venc algun cafè, refresc o cervesa a través de la finestra\», ha explicat Carmen Nieto, responsable del negoci. Ho fa tot ella sola, ja que la resta de treballadors estan amb un ERTO i ha explicat que amb el que guanya almenys li serveix per pagar les factures. Va cobrar una prestació per l\’aturada de l\’activitat, però no és suficient: \»Et dona per menjar, però ja està, el lloguer, la despesa elèctrica, tinc tots els frigorífics plens de productes, és molt difícil…\». Nieto no sap quan podrà tornar a treballar amb normalitat, però no és massa positiva respecte als propers mesos: \»Crec que fins que no trobin una vacuna serà molt difícil, perquè que no arribarem ni a la meitat del volum de negoci\».

Un altre dels establiments que ha obert ha estat el mític bar La Pastora, que fa menjar per emportar al migdia i a les tardes i que després de més de 40 anys d\’activitat està vivint uns moments difícils: \»La situació està fatal, les vendes han caigut un 85-90%, si això s\’allarga molt, nosaltres esperem que no, però molts petits comerços hauran de tancar\», ha explicat José Sánchez, un dels germans que regenta el bar. A més, en el seu cas la situació es veu agreujada perquè no han pogut cobrar cap prestació, ja que els han denegat l\’ajut d\’autònoms: \»Nosaltres som tres germans els que treballem aquí i si tanquem ens anem tota la família a l\’atur\». Sánchez coincideix que la salut és el primer per tothom, però creu que també cal mirar per l\’economia de les famílies: \»Com ho pagarem tot quan s\’acabi la moratòria? Els bancs no perdonen\», i ha afegit que \»hi ha coses que no s\’entenen, com ara que la gent pugui caminar per les platges i tu no puguis obrir el teu negoci\».