El Consell Comarcal, contra la supressió i el trasllat dels jutjats de violència domèstica de Rubí i Cerdanyola

Imagen noticia
La rubinenca Lidia Prado guanya el Concurs de Salses de Calçots de Valls
28 de enero de 2020
Imagen noticia
El Primavera Pop torna a Rubí a l’abril
30 de enero de 2020

El Consell Comarcal, contra la supressió i el trasllat dels jutjats de violència domèstica de Rubí i Cerdanyola

Imagen noticia

El Ple del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat una moció en referència als jutjats de violència domèstica de la comarca, en la qual es demana al Ministeri de Justícia de l’estat espanyol i la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, la no suspensió i trasllat del jutjat de violència domèstica dels Jutjats de Rubí i Cerdanyola a un altre partit judicial, tal com es proposa al document de ‘Comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona’ del Tribunal de Justícia de Catalunya a data de l’1 d’octubre del 2019.

El Consell considera que amb aquesta modificació s’allunyaria la justícia de les dones que es puguin veure afectades per un cas de violència masclista i que es faria més difícil que poguessin denunciar. Cal recordar que cada dia es presenten a la comarca 5 denúncies per violència contra les dones al Vallès Occidental. Una altra dada rellevant és que, si bé l’any 2018 es van tramitar 442 ordres de protecció a víctimes de violència de gènere als jutjats i tribunals dels partits judicials del Vallès Occidental, un 60,4% van ser denegades.

L’acord recorda que el 2004 es van posar en funcionament els jutjats de violència sobre la dona (VIDO) amb l’objectiu de treballar específicament, en l’àmbit de les competències penals i civils, tots aquells assumptes que impliquessin violència contra les dones, per part de les seves parelles o exparelles, així com cap als seus fills i filles. Aquest fet va suposar un avenç legislatiu important en la lluita contra les violències masclistes, ja que va superar algunes deficiències del sistema judicial i va adoptar una normativa integral i multidisciplinària, en la protecció de les dones víctimes de violència, amb altres serveis implicats com sanitat, serveis socials o els mateixos SIADS dels municipis on estan ubicats els jutjats.

Per tot plegat, el Ple del Consell ha mostrat la seva oposició «a la proposta de comarcalització dels Jutjats de Violència sobre la Dona del Tribunal de Justícia de Catalunya, que al Vallès Occidental afecta especialment els municipis de Cerdanyola del Vallès i Rubí, on les dones que denunciïn violència hauran de desplaçar-se a Sabadell i Terrassa, respectivament».

Des del Consell es considera que aquesta proposta obre una situació de vulnerabilitat de les dones víctimes de violència de la nostra ciutat, ja que les que decideixen fer el pas de denunciar, hauran de desplaçar-se des del seu lloc de residència fins a una altra ciutat. Un fet important, si es té en compte que moltes d’elles, inclòs amb mecanismes legals al seu abast, decideixen retirar la denuncia per por dels seus agressors.

En els acords de la moció també es demana a la Generalitat i el Ministeri de Justícia la proposta d’afavorir i augmentar els recursos i mitjans per facilitar I’accés de les víctimes a l’empara judicial, i que aquest extrem passa per aproximar els òrgans judicials a les víctimes.

La moció, que ha estat presentada pels grups del govern PSC, Junts per Catalunya i En Comú Guanyem, va ser aprovada per unanimitat.