Més de 300 cinèfils i cinèfiles d’arreu de la comarca van gaudir el passat divendres a la nit de la primera edició dels Premis Arkam, uns guardons que volen reconèixer les millors produccions audiovisuals del Vallès. El teatre municipal La Sala va acollir aquest esdeveniment, organitzat pels impulsors de l’Infest, el Festival Internacional de Curtmetratges. El curt santcugatenc \’Clandestí\’ va ser la peça audiovisual guanyadora d’entre els set projectes finalistes, guardonat amb 150 euros i la possibilitat de participar al Festival Internacional de Curtmetratges InFest.
‘Clandestí’ és una història d’intriga sobre la nit prèvia a la votació de l’1 d’octubre que compta amb persones que havien participat en l’organització del referèndum. El curt va ser rodat durant tres dies entre Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola, amb càmeres de vídeo i telèfon mòbil. “La manera com es va organitzar el referèndum va ser molt clandestina i vam aprofitar aquest paradoxa entre votació i il·legalitat per fer aquesta història”, explica Joan Ramón Armadàs, qui debuta en la direcció acompanyat d’Ivan Mulero. El periodista santcugatenc va recollir el premi dedicant-li “a totes aquelles persones que són a la presó o a l\’exili”.
El jurat d’enguany estava format pels periodistes vallesans Rubén Cabús (TV3), Lidia Martín (Ràdio Rubí) i Karen Madrid (Ràdio Sabadell). Ells van triar ‘Clandestí’ d’entre les obres finalistes valorant la qualitat tècnica, la interpretació dels actors i la intriga de la trama.
Patricia Moreno, coorganitzadora dels Premis Arkam, explica que volen “donar veu a propostes de gent propera que estan fent molt bon material amb els seus primers curtmetratges i projectes audiovisuals”. A la primera edició s’han presentat més d’una vintena de projectes d’arreu del Vallès. A diferència de l’Infest, els Arkam accepten qualsevol format audiovisual: curtmetratges, websèries, pel·lícules o videoart, entre d’altres. Moreno afirma que entre les produccions vallesanes “es mou molt el gènere de ciència ficció i terror”.
Un dels finalistes va ser l’egarenc Albert Perdices, qui dirigeix el curt friki i de ciència-ficció ‘La barrera de lo lento’. L’estudiant d’efectes especials a l’ESCAC es planteja en tres minuts perquè no d’anar tan lent, pots trencar la barrera i desaparèixer? L’obra sense diàlegs està realitzada amb mitjans propis, gravada i editada pel mateix Perdices, amb especial atenció en la direcció i direcció de fotografia, i amb ajuda en el guió de Víctor Mejías.
‘Vuelve’, de Marc Algora va ser una de les seleccionades: un curt de tres minuts sense diàlegs que reflecteix la relació entre una nena gimnasta de 8 anys i la seva entrenadora, mostrant “l’explotació dels nens esportistes per arribar a un alt nivell i la tendència de la societat a fer més del què s’hauria de fer”, en paraules d’Algora. El rubinenc va gravar aquest curt a l’escola Regina Carmeli amb dues actrius locals, en un sol dia de rodatge.
Entre les finalistes també estaven ‘Ojo por ojo’, dirigit per les rubinenques Begoña Ortiz i Sara G. Amo, un curt de ficció sobre la vida d’un noi transsexual que pateix assetjament escolar; ‘Neila’ història de terror inspirada en ‘Alien’ dirigida per Nando Caballero; la websèrie d’humor sobre joves ‘Hashtags’ d’Ignasi Muñoz, i el drama experimental ‘Possible història d’una jove’ del rubinenc Pol Borrell.
Les bromes i els moments còmics han estat presents durant les dues hores de gala de la mà del presentador, l’actor Imanol Fernández, qui ha jugat amb les clàssiques disputes entre les diferents localitats veïnes de Rubí, Sant Cugat, Terrassa i Sabadell. A més, durant la gala es va estrenar fora de concurs l’últim curtmetratge de La Lombarda Films, ‘Celda Dual’.