L’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, acompanyada per la regidora de Serveis a les Persones, Marta García, ha presentat als mitjans de comunicació la proposta del Pla d’Infància i Adolescència de Rubí. Es tracta d’un document que ja s’ha donat a conèixer als partits de l’oposició amb la intenció de poder-lo aprovar el mes de juny.
“El Pla és un compromís del mandat, volem que Rubí esdevingui una veritable ciutat amiga dels infants”, ha explicat la màxima responsable municipal. Rubí és des del 2016 Ciutat Amiga de la Infància d’Unicef i un dels requisits per obtenir aquesta distinció era disposar d’aquest pla o bé que estigués en fase d’elaboració.
El document presenta cinc eixos diferenciats per tal d’introduir millores per als infants i adolescents rubinencs: Promoció d’hàbits i estils de vida saludable; foment de la igualtat d’accés a l’educació, l’esport, la cultura i el lleure; entorn segur en l’àmbit social, educatiu i familiar; potenciació de la participació activa a la comunitat; i reforç i consolidació del treball en xarxa.
El pla, que tindrà una vigència de 4 anys, s’ha confeccionat amb la participació del Consell dels Infants i Adolescents, i també de les escoles i instituts de la ciutat.
Preveu una vintena d’accions diferents, entre les quals destaquen els tallers sobre la utilització de les xarxes socials a la Primària i la Secundària; una revisió i ajustament dels Patis Oberts; fomentar activitats extraescolars; ampliar el programa de Camins Escolars Segurs; o lluitar contra l’absentisme escolar. També es coordinaran de manera més adequada diferents espais destinats a les famílies, com l’Espai Creixença, el Casalet o l’Espai Quitxalla: “Volem empoderar les famílies i millorar la formació través d’espais més ben coordinats”, ha explicat Marta García.
A Rubí hi ha 15.612 infants
Segons les dades amb les quals treballa l’esborrany del Pla, a la ciutat hi ha 15.612 infants i adolescents, dels quals el 36% tenen entre 7 i 12 anys, el 30%, entre 13 i 18 anys, el 17%, entre 4 i 6 anys i un 16% són menors de 3 anys.
Els barris amb un percentatge més elevat d’infants són Sant Jordi Parc (28,5%), El Pinar (27,6%) i Ca n’Alzamora (25,5%). Tot i això, la majoria dels infants viuen al Centre, a la Zona Nord o a Ca n’Oriol (40,3%). Pel que fa a l’origen dels infants nouvinguts, que representen l’11% de la població infantil, la majoria són del Magreb (44%), sobretot del Marroc, o de Llatinoamèrica (26,7%), especialment de l’Equador.
En relació al nivell d’estudis de la població de Rubí major de 17 anys, el 37% no té cap formació, un percentatge molt per sobre de la mitjana catalana. Els barris amb més persones sense estudis són El Pinar i el 25 de Setembre.
Per últim, cal destacar que un 20,8% dels alumnes que han suspès dues o més assignatures a 1r d’ESO no fan cap tipus de reforç escolar.