El Museu Municipal Castell (MMC) acull des del passat 24 de març la mostra ‘Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats jueus de la Segona Guerra Mundial’. Es tracta d’una exposició que, a partir de la història de vida de vuit famílies jueves, recorda un passat recent en què Catalunya va esdevenir terra de llibertat per a milers d’homes i dones que fugien de la barbàrie nazi.
Cal recordar que sis dels nou milions de jueus que vivien a Europa van morir a conseqüència de la persecució iniciada pel règim nazi, el major genocidi de la història humana. Uns pocs milers aconseguiren fugir de la persecució creuant els Pirineus en direcció a la península Ibèrica, primer a través de les duanes i, més tard, travessant clandestinament les muntanyes desafiant la vigilància, la duresa del recorregut i les condicions meteorològiques.
Milers de refugiats es van concentrar a Barcelona fins que van aconseguir emigrar, preferentment a Amèrica o a Palestina, on van iniciar una nova vida lluny dels persseguidors alemanys. 70 anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps nazis, la mostra recordar aquell tràgic episodi de la història europea i mundial.
La mostra, produïda pel Museu d’Història de Catalunya, Cultura de la Generalitat i Cultura de la Diputació, vol rescatar la memòria col·lectiva i homenatjar els refugiats i les persones que els van ajudar, protagonistes silenciosos d’aquests fets.
‘Fugint de l’holocaust. Catalunya i els refugiats de la Segona Guerra Mundial’ es podrà veure fins al 29 de maig a Rubí i després continuarà la seva itinerància per altres localitats catalanes.