El Festival Internacional de Dansa Tradicional Rubifolk, organitzat per l’Esbart Dansaire de Rubí, abandonarà l’espai de l’amfiteatre d’El Castell, on es realitzaven els diferents espectacles des del 2010 per traslladar-se al teatre municipal La Sala. Segons l’Esbart, l’objectiu d’aquest trasllat és recuperar un públic que sembla reticent a creuar la Riera per assistir als espectacles. El festival tindrà lloc entre el 3 i el 6 de juliol i comptarà enguany amb la participació del Ballet Folklórico Manuel Acosta de Bolívia i la Compañía Nacional de Danza Sangre Mulata de la República Dominicana a més de l’Esbart Dansaire de Rubí, amfitrions de la trobada. El Grupo de Música i Bailes Tradicionales Xacarandaina de Galícia que també havia de participar finalment no podrà assistir, segons ha informat Isidre Rubio, president de l\’Esbart Dansaire.
L’altra novetat d’enguany és que el Correllengua, la iniciativa que promou la difusió de l’ús de la llengua i la cultura popular de les terres de parla catalana, sumarà esforços amb el Voluntariat per la Llengua i el Rubifolk. Les activitats han estat programades per la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL), ?’mnium Rubí, l’Esbart i el Servei Local de Català, amb el suport de l’Ajuntament.
Les diferents propostes arrencaran dijous 3 de juliol amb l’acte de cloenda del Voluntariat per la Llengua, la benvinguda als grups convidats al Rubifolk 2014 a la plaça Louis Braille, i una visita guiada a càrrec de l’Esbart a l’edifici Espona, seu del Centre de la Dansa Tradicional Catalana. Aquesta primera jornada es tancarà amb un pica-pica i un rom cremat.
Divendres es farà la tradicional benvinguda de les autoritats als grups del Rubifolk, que marxaran després en cercavila fins a La Sala, l’emplaçament que pren el relleu enguany a l’Amfiteatre del Parc del Castell com a seu principal del festival de dansa. Allà tindrà lloc l’espectacle inaugural del Rubifolk.
La jornada de dissabte s’iniciarà amb animació al carrer i al Mercat Municipal. L’habitual cercavila del Rubifolk estarà acompanyada enguany per la Flama del Correllengua i acabarà el seu recorregut a la plaça del Doctor Guardiet, on es farà lectura del manifest, escrit enguany pel periodista i escriptor Vicent Partal. Una de les novetats d’aquesta edició de la festa serà l’existència d’un menú del Correllengua que es podrà consumir a diversos establiments del Centre, amb l’objectiu que la gent no marxi i gaudeixi de les activitats durant tot el dia. Dissabte també hi haurà un Correbars que conduirà la ciutadania fins a La Sala, on tindrà lloc un nou espectacle de danses.
De cara a diumenge, al migdia s’ha programat un espectacle infantil, Històries d’aigua, a càrrec de la Tresca i la Verdesca, mentre que a la tarda tindrà lloc l’espectacle de cloenda de Rubifolk, novament a La Sala.
Totes aquestes activitats configuren un programa divers que, segons Daniel Pernas, membre de la CAL, té com a objectiu “crear sinergies entre les entitats de Rubí i potenciar els actes que organitzen”. Per al representant de la coordinadora, aquesta també és una bona manera de mostrar la llengua com un element cohesionador de la societat, i no pas segregador. El regidor d’Identitat i Projecció Exterior, Jaume Buscallà, ha valorat molt positivament la iniciativa de sumar esforços entre el Correllengua, el Rubifolk i el Voluntariat per la Llengua.