A través de Youtube la plataforma Reconvertim el camp de golf es va presentar dimarts a la tarda oficialment amb la intenció de treballar per evitar la reobertura del camp de golf de Can Sant Joan i que aquest ampli espai es destini al gaudi de la ciutadania de Rubí, Sant Cugat i Sant Quirze.
El camp de golf de Can Sant Joan és un espai de prop de 90 hectàrees propietat de l’Incasol i situat entre els termes municipals de Rubí i Sant Cugat, que es va gestar el 1991, en un context previ a les Olimpíades. En aquell moment, tant l’Ajuntament de Rubí com el de Sant Cugat van acceptar la construcció del que va ser el primer camp de golf públic de Catalunya.
Dissenyat per Severiano Ballesteros, el camp mai va tenir massa èxit i de seguida la Federació Catalana de Golf, encarregada de gestionar-lo, el va posar en mans d’empreses privades, que tampoc van poder mantenir l’equipament obert.
Davant d’aquest panorama, el moviment veïnal de Sant Cugat i Rubí van començar a reivindicar aquest espai com a parc periurbà d’accés lliure. De fet, tant l’Ajuntament de Rubí com el de Sant Cugat han aprovat mocions als respectius plenaris demanant precisament això a l’Incasòl, propietari dels terrenys.
La institució pública, però, té uns altres plans i fa unes setmanes va insinuar que estava sobre la taula una possible reobertura de l’equipament com a camp de golf públic.
Fruit d’aquestes noves informacions, Rubí d’Arrel i l’Associació per la Defensa de l’Estudi i la Natura han sembrat la llavor de la plataforma Reconvertim el camp de golf, que ja ha recollit més d’un miler de signatures i n’espera recollir moltes més en una jornada lúdica que tindrà lloc el 13 de desembre.
Mireia Gascón, membre de la plataforma, ha explicat que hi ha múltiples motius pels quals reivindiquen que el camp de golf passi a ser un espai d’ús públic: “Reivindiquem el parc per adaptació del canvi climàtic, per promocionar la salut, perquè és un corredor biològic -entre Collserola i Sant Llorenç- i perquè està lligat a un objectiu de Desenvolupament Sostenible”, a més va afegir que un camp de golf “suposa una despesa d’aigua enorme i l’ús d’herbicides i que coincideix amb uns temps de covid on ha quedat demostrat que la ciutadania necessita sortir i estar en contacte amb la natura”.
La plataforma no ha volgut desvetllar la seva estratègia per aconseguir doblegar la intenció de l’Incasòl, però sí que ha avisat que si per la via política no aconsegueixen res, recorreran a la via jurídica administrativa. “Som optimistes perquè tenim molt suport ciutadà i perquè ens hem unit diverses entitats de diferents poblacions, també perquè hi ha partits polítics que donen suport a la causa i perquè a nivell jurídic hi ha elements que ens poden anar molt bé”, ha apuntat Gascón.
Calvet afirma que el camp de golf és una prioritat
En unes declaracions a Nació Digital aquest dimecres, el conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que “el camp de golf és el primer i l’únic públic del país i, per tant, és un equipament esportiu de primer ordre. S’ha de rehabilitar perquè continuï prestant servei”, i ha afegit que considera que cal donar suport a una activitat que “també genera economia”. L’Incasòl, propietari dels terrenys del camp de golf, depèn directament de la conselleria de Territori i Sostenibilitat.