Justícia descarta agrupar les tres seus judicials en un únic edifici a Rubí i opta per reformar els jutjats

Imagen noticia
L’AUP inicia una petició a Change.org per recuperar el camp de golf com a parc públic
12 de noviembre de 2019
Imagen noticia
Activitats de TRI-A per la Setmana de la Ciència
14 de noviembre de 2019

Justícia descarta agrupar les tres seus judicials en un únic edifici a Rubí i opta per reformar els jutjats

Imagen noticia

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha anunciat que en les properes setmanes s’iniciaran les obres d’arranjament dels jutjats de Rubí amb l’objectiu de millorar la confortabilitat dels treballadors i del públic usuari. Un anunci amb el qual es descarta definitivament la construcció d’un palau de justícia a la ciutat, com es va planificar l’any 2008, o la reagrupació de les tres seus judicials de la ciutat en un únic edifici, com havia anunciat el govern fa dos anys.

El projecte d’arranjament de l’edifici judicial, situat al carrer Pere Esmendia, 15, contempla fer un nou vestíbul més ampli i el trasllat de la sala de vistes d’aquesta planta al soterrani, al costat de les dues altres sales existents. Per poder fer aquesta operació, part dels arxius que hi ha al soterrani es traslladaran als dos espais que hi ha de reserva en les seus judicials de la carretera de Sant Cugat, 18, i al carrer Espoz i Mina, 4.

A la planta subterrània de l’edifici de Pere Esmendia, es crearà una sala per a l’atenció de les víctimes, s’adequarà l’escala principal i també una sortida d’emergència, s’adaptaran els lavabos i s’ampliaran les sales d’espera. A més, es condicionaran les instal·lacions per eliminar les humitats mitjançant deshumidificadors, renovació d’aire i climatització. Segons la Generalitat, tot plegat afavorirà que el trànsit de treballadors i usuaris sigui més còmode, àgil i funcional.

La inversió prevista en aquestes actuacions és de 635.946 euros i l’empresa adjudicatària, Infraestructuras Trade SL, les executarà en un termini aproximat de 7 mesos.

Projectes descartats
Davant la saturació dels jutjats i la necessitat d’obrir-ne de nous especialitzats en violència de gènere, Justícia va anunciar l’any 2007 la construcció d’un palau de justícia per l’any 2010 amb capacitat per acollir una quinzena de jutjats. El consistori va proposar cedir un terreny a Cova Solera per a la ubicació del palau, que finalment va quedar en paper mullat. El projecte es va reactivar l’any 2016 amb la intenció de reagrupar els jutjats, crear-ne de nous i afavorir l’especialització de les sales. Un any després, el govern va anunciar que no es construiria un nou edifici i es va buscar un edifici de lloguer prou gran per agrupar tots els jutjats, però la licitació del lloguer va quedar deserta.

8 jutjats
L’edifici judicial del carrer Pere Esmendia acull els jutjats de Primera Instància i instrucció número 1 (que també fa les funcions de Registre Civil), 2, 3, 4, 5 (violència sobre la dona), 6 i el Deganat. A l’edifici del carrer Sant Cugat hi ha els jutjats de Primera Instància i instrucció 7 i 8, mentre que la seu del carrer Espoz i Mina acull el Col·legi d’Advocats i Procuradors. El partit judicial de Rubí dona servei també a Castellbisbal i Sant Cugat.

Manca d’inversió
La Generalitat ha criticat que l’estat finança el manteniment de tots els jutjats a totes les comunitats amb les transferències de justícia traspassades, excepte a Catalunya, que va ser la primera a assumir-les l’any 1996. «La diferència entre Catalunya i la resta és que totes les comunitats amb competència en l’Administració de Justícia reben una transferència finalista i permanent per al manteniment del conjunt dels jutjats», apunta el govern en un comunicat de premsa.