L’Ajuntament va iniciar al desembre una campanya informativa relacionada amb la tinença responsable d’animals dins de la iniciativa ‘Siguem Cívics’. La campanya ha consistit en la instal·lació de carpes en diferents punts de la ciutat per informar sobre l’ordenança de tinença d’animals, així com els drets i deures dels propietaris. A més, s’han organitzat sessions formatives sobre la relació entre els animals i els propietaris. L’Ajuntament calcula que per les carpes han passat unes 2.500 persones i que un centenar han participat en la formació.
En paral·lel a aquestes accions, s’han repartit 2.285 tríptics informatius i 1.066 lots d’higiene animal que contenen un dispensador de bosses per a recollir correctament els excrements a l’espai públic i una ampolla per esbandir l’orina.
Tot plegat, ha ajudat a fer que el nombre d’animals inscrits al cens municipal es dispari: “La campanya ha tingut un gran impacte, el cens d’animals s’ha incrementat molt”, ha explicat el regidor de Salut, Sergi Garcia. Ara mateix, hi ha 3.310 animals censats: 2.818 gossos, 481 gats i 11 fures. És obligatori a tot Catalunya censar gats, gossos i fures, té un cost de 13 euros i només es paga una vegada. L’Ajuntament calcula que només estan censats entre un 12% i un 15% dels animals. Ara, la campanya es traslladarà a les escoles, amb tallers específics per treballar el civisme de forma transversal.
Segons ha explicat Garcia, la campanya té com a objectiu “sensibilitzar la ciutadania i també informar sobre els drets i deures dels propietaris d’animals, introduint el concepte del benestar animal”.
Anàlisi de l’ADN
Pel que fa a la moció que es va aprovar per impulsar l’anàlisi de l’ADN dels excrements trobats a la via pública, de moment està aparcada. El regidor de Salut apunta que ara la prioritat és “ampliar el cens”, ja que iniciar anàlisis d’ADN amb poques mostres suposa “una despesa que pot resultar molt poc efectiva”.