La celebració de la Festa dels Xatos es trasllada a l’església de Sant Pere

pensionistes
Moció per no prorrogar el conveni entre Mútua i el CatSalut impulsada pels pensionistes
14 de mayo de 2021
escacs
Tomás Sosa guanya el I Torneig Blitz de Primavera de Rubí
17 de mayo de 2021

La celebració de la Festa dels Xatos es trasllada a l’església de Sant Pere

Cada any, els rubinencs van en romiatge fins a l’ermita de Sant Muç. Enguany, la festa es celebrarà directament a l’església de Sant Pere. / Arxiu

La tradició de l’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos tornarà enguany en un format adaptat a la situació sanitària. La celebració serà el 24 de maig, coincidint amb la Pasqua Granada, però l’escenari no serà l’ermita de Sant Muç, sinó l’església de Sant Pere, més àmplia.

L’Aplec de Sant Muç i la Festa dels Xatos representen una de les cites més importants de la cultura popular i tradicional a Rubí. L’Ajuntament, l’Esbart Dansaire de Rubí, el Foment de la Sardana i la Parròquia de Sant Pere col·laboren en l’organització d’aquesta celebració amb una programació d’actes que habitualment aplega un gran nombre de persones a l’esplanada de l’ermita de Sant Muç. Tot i no poder celebrar l’activitat com es fa habitualment, les entitats i el consistori han decidit apostar per una versió adaptada de la festa i continuar mantenint viva la tradició, amb la missa, una activitat de dansa i les sardanes.

festa xatos
La Festa dels Xatos habitualment se celebra a l’esplanada davant de l’ermita de Sant Muç. / Arxiu

L’església de Sant Pere acollirà a partir de les 10 h la tradicional missa en honor a Sant Muç, a la qual es podrà accedir de forma lliure respectant les limitacions d’aforament establertes pels actes de culte. A les 11.30 h, l’Esbart Dansaire oferirà el Ball d’Homenatge, una novetat a la festa. A continuació, la cobla Jovenívola de Sabadell oferirà un concert de sardanes, en comptes de l’habitual audició. Per poder presenciar el ball de l’Esbart i el concert de sardanes cal inscriure’s de forma prèvia a través del correu electrònic [email protected] i presentar emplenada la corresponent declaració responsable.

La Festa dels Xatos és una vella tradició que té les seves arrels al segle XIX, quan les colles dels Xatos venien en romiatge des de Barcelona cada Pasqua Granada, portant culleres, forquilles i ganivets de fusta gegants per retre homenatge a Sant Muç. Amb el pas dels anys, la celebració va caure en l’oblit fins que coincidint amb la commemoració del mil·lenari de la ciutat, el 1986, es va recuperar.