La Fundació Humana recupera a Rubí més de 132 tones de roba usada

Imagen noticia
S’inaugura una placa per recordar les víctimes de la Guerra Civil a l’Arrabassada
10 de febrero de 2020
Imagen noticia
L’artista rubinenc Sergi Marcos inaugura la mostra ‘Abismes’ a Sant Cugat
12 de febrero de 2020

La Fundació Humana recupera a Rubí més de 132 tones de roba usada

Imagen noticia

Humana Fundación Pueblo para Pueblo ha recollit 132.096 kg de tèxtil usat a Rubí durant el 2019, una roba que tindrà una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquestes 132 tones suposen un augment del 3,4% respecte al tèxtil recuperat l’any anterior (127.775 kg).

Humana promou des del 1987 la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia i també d’ajuda local al territori més proper.

Les tones recuperades a Rubí l’any passat equivalen a 297.000 peces de roba la gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental perquè redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 418 tones de CO2 a l’atmosfera.

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat, segons expliquen des de la fundació. Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil recollits. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials amb programes de desenvolupament en països del Sud.

Les peces dipositades als contenidors tenen una doble destinació. Prop del 90% es tracta a la plata de preparació per a la reutilització situada a l’Ametlla del Vallès, mentre que la resta va a empreses de reutilització i reciclatge. Pel que fa a les peces tractades, el 52% es prepara per a la reutilització: el 13% es destina a les botigues de moda sostenible d’Humana a Catalunya i el 39% s’exporta principalment a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos i generar recursos per a la cooperació. El 37% no pot ser reutilitzada i es ven a empreses de reciclatge perquè elaborin altres productes com ara mantes o draps per a la indústria de l’automoció. El 9% s’envia a un centre de tractament de residus perquè no es poden reutilitzar i el 2% són residus impropis que s’envien als gestors autoritzats corresponents.

«Agraïm de tot cor la confiança i la solidaritat dels veïns i veïnes», apunta Àgata Soler-roig, responsable de la fundació a Catalunya.

Els reptes per al 2020
El primer dels objectius de Fundació Humana a Catalunya és augmentar el nombre de punts de recollida a l’espai públic per facilitar-ne les donacions i millorar els registres de la recollida selectiva del residu tèxtil el 2020. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), els residus tèxtils representen el 4,11% del total de residus municipals (163.478 tones el 2018). Els gestors autoritzats a Catalunya van recuperar 19.051 tones de residu tèxtil municipal, és a dir: només se’n recull l’11,7%.

El segon gran objectiu per al 2020 és que el sector disposi d’un sistema homogeni d’informació que permeti conèixer de manera transparent quant residu tèxtil es recupera, es reutilitza, es recicla o s’elimina a Catalunya.