La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí

Imagen noticia
Només un terç dels nouvinguts rubinencs podran votar a les eleccions municipals
9 de enero de 2019
Imagen noticia
Veïns de Rubí i curiositats locals
11 de enero de 2019

La Generalitat accepta cedir la titularitat de l’avinguda de l’Estatut a Rubí

Imagen noticia

L’avinguda de l’Estatut tal com la coneixem avui en dia té els dies comptats. L’Ajuntament de Rubí i la Generalitat de Catalunya estan a punt d’arribar a un acord per transferir la titularitat de la via al municipi, un canvi de titularitat que ha de permetre reduir notablement el trànsit per aquesta carretera, que passarà a ser un carrer més de la ciutat. Concretament, l’Ajuntament es farà càrrec del tram comprès entre les rotondes de la carretera de Sant Cugat i la del carrer Conflent, on hi ha el McDonalds.

Segons ha pogut conèixer Diari de Rubí, aquest ha estat un dels temes que s’ha plantejat en una reunió mantinguda entre l’alcaldessa de Rubí, Ana M. Martínez, i el director general d’infraestructures de mobilitat de la Generalitat, Xavier Flores.

Martínez ha explicat que es tracta d’una demanda històrica de la ciutat que permetrà que l’avinguda de l’Estatut deixi de ser «una cicatriu que impossibilita la vida de barri» i que provoca «una elevada contaminació», passant de tres carrils a dos. Tot i que encara queden algunes qüestions per concretar, la màxima responsable municipal ha afirmat que l’acord amb la Generalitat probablement es tancarà la setmana vinent i el canvi de titularitat de la carretera es podrà aprovar al Ple de febrer. «Era un tema molt important, perquè és una carretera enmig de la ciutat i no teníem cap competència per fer cap modificació», ha apuntat Martínez.

Com serà la futura avinguda de l’Estatut?
En primer lloc, es treballarà per reduir el trànsit a la via, una realitat que, segons anuncia l’alcaldessa, es podria començar a notar en un parell de mesos: «La via ha de ser més sostenible, amb un trànsit més restringit, per exemple els vehicles pesants no hi podran circular». Posteriorment, la intenció de l’alcaldessa és que «el carrer incorpori un carril bici, que estigui pacificat i sigui una zona per passejar, hi haurà circulació, però serà de forma tranquil·la com en la resta de carrers de la ciutat». De fet, tot i que caldrà definir-ho en els estudis de mobilitat, Ana M. Martínez aposta perquè sigui una via de circulació màxima permesa a 30 km/h i que incorpori elements dissuasius de velocitat i diversos passos de vianants.

A més, la intenció de l’Ajuntament és que la transformació de l’avinguda de l’Estatut vagi relacionada amb la reforma del parc de Ca n’Oriol dins d’un «projecte global».

I les alternatives?
Un cop es tanqui de forma definitiva l’acord, es posaran sobre la taula de forma precisa les alternatives en la circulació. Segons ha avançat l’alcaldessa, l’E-16, la B-30 i la C-1413, amb diferents recorreguts, funcionaran fàcilment com a zona de pas alternativa. A més, l’Ajuntament demanarà una millora en algunes vies concretes per facilitar i escurçar els itineraris alternatius a l’avinguda de l’Estatut.