La proposta del govern de l’autobús gratuït i universal no convenç la majoria del Ple

Imagen noticia
Pluja de medalles i de bons resultats en pista coberta
15 de marzo de 2018
Imagen noticia
‘El despertar de la primavera’ arriba a Rubí per trencar tabús
19 de marzo de 2018

La proposta del govern de l’autobús gratuït i universal no convenç la majoria del Ple

Imagen noticia

L’anunci de l’alcaldessa sobre la gratuïtat del servei de bus urbà a partir del 2020 per tothom ha agafat per sorpresa a tots els grups de l’oposició. La majoria han reaccionat amb molts recels i demanen més informació. Només el Partit Popular veu amb bons ulls la proposta, tot i que amb matisos.

El cap de l’oposició, Xavier Corbera, d’Esquerra Republicana, afirma que «el servei encara té molt marge de millora abans de prometre’n la gratuïtat universal». Pel portaveu, «l’alcaldessa sap que no repetirà en el càrrec i compromet el servei en el futur». Per la formació republicana, les propostes per augmentar l’ús del transport públic passen per «millorar la freqüència de pas, augmentar la flota, reduir-ne el preu o la gratuïtat per als majors de 65 anys i els menors de 18 anys».

Raonaments similars als de l’Alternativa d’Unitat Popular. La regidora Mireia Gascón creu, en primer lloc, que el marc per debatre una acció com aquesta és el Pla de Mobilitat, en el qual, afirma, de moment no es contempla la gratuïtat. «És una proposta electoralista i que no servirà per reduir l’ús del cotxe». Per Gascón, això ha quedat demostrat amb les diverses experiències que s’han fet en ciutats europees. L’edil també opina que per incrementar l’ús del transport públic cal millorar les freqüències i fer inversions.

Ciutadans, que durant els darrers mesos ha donat suport a la majoria de propostes del PSC, aquesta vegada es desmarca de forma contundent. «Està fora de lloc, el bus l’haurem de pagar tots amb els nostres impostos», afirma José Abadías sobre la iniciativa del govern. El portaveu de la formació diu que és una proposta «populista» i de «precampanya» i creu que amb aquests diners es poden solucionar altres problemes.

Per part d’Iniciativa, també estan en la línia d’invertir aquests recursos en altres prioritats, per exemple en habitatge. Pel portaveu d’ICV, Ramon Capolat, la proposta de la gratuïtat del bus «és un farol de l’alcaldessa, com els 1.000 pisos públics o els 30 km de carril bici».

El PP és l’únic partit que s’ha mostrat obert a donar suport a la iniciativa, però amb canvis: «És una bona idea, però cal matisar-la, no cal que sigui gratis per a les rendes més altes», destaca el portaveu popular, Jonatan Cobo. A més, el regidor creu que aquesta proposta hauria d’haver arribat abans, tenint en compte que fa anys que «l’Ajuntament té superàvit».

Per part del PDeCAT, Víctor Puig també és partidari d’invertir aquests diners en habitatge i considera que «el que beneficiaria el transport públic seria millorar el servei i impulsar bonificacions, no regalar 2 milions d’euros a una empresa». El regidor també creu que l’alcaldessa ha estat «poc responsable» anunciant aquesta mesura.

Per últim, el regidor de Veïns per Rubí, Antoni García, creu que es tracta d’una proposta «electoralista i populista» motivada perquè «els socialistes veuen que potser els costarà obtenir un bon resultat i estan espantats». García explica que VR és més partidari «de millorar el servei els caps de setmana i les freqüències i que el bus arribi a totes les urbanitzacions».