La Setmana de l’Autisme a Rubí acabarà amb una festa ciutadana

Imagen noticia
Treballadors de Correus es mobilitzen per denunciar la manca de personal a Rubí
4 de abril de 2018
Imagen noticia
Pensions dignes, vides dignes
6 de abril de 2018

La Setmana de l’Autisme a Rubí acabarà amb una festa ciutadana

Imagen noticia

L’associació Rubí TEA, una entitat de persones afectades pel trastorn de l’espectre autista i les seves famílies, ha impulsat per primera vegada la Setmana de l’Autisme a Rubí, una activitat pràcticament inèdita a Catalunya. Ho ha fet coincidint amb la celebració del Dia Mundial de l’Autisme, que va ser el 2 d’abril. A Rubí, l’Ajuntament, com va fer l’any anterior, va il·luminar de blau la façana del consistori.

Durant aquests dies, l’entitat ha fet diverses activitats, entre les quals una xerrada sobre bibliografia i cinema relacionada amb el trastorn de l’espectre autista i una hora del conte.

El gruix de les activitats es farà el 15 d\’abril al matí, amb una gran festa ciutadana a la plaça del Doctor Guardiet, on a més de diverses activitats, hi haurà una cursa. «Serà el colofó d’un any de feina, d’activitats i de difusió», ha explicat la presidenta de l’entitat, Esther Martínez. L’entitat encara no té ni un any de vida, però ja compta amb 50 famílies associades. La festa havia de tenir lloc aquest diumenge però s\’ha posposat per la previsió meteorològica, que anuncia pluges.

Per una família amb un infant amb el trastorn de l’espectre autista, la vida quotidiana pateix un canvi. Segons explica M. Ángeles González, de Rubí TEA, «cal tenir més paciència, parlar a poc a poc, si no hi ha llenguatge, la comunicació es fa a través de pictogrames i cal estructurar les rutines, perquè els costa molt seguir-les». Per a les famílies, el més important és «l’ajuda dels professionals i el suport de l’associació» i «anar aprenent a poc a poc», explica aquesta mare.

Un dels punts més importants per als infants autistes és poder anar a l’escola amb normalitat. Segons explica Martínez, «alguns poden estar a l’aula amb un sistema ordinari sense cap suport especial, altres necessiten suport i, en alguns casos més greus, han d’anar a l’escola d’educació especial». En aquest sentit, des de l’associació estan molt satisfets de la inclusió que hi ha a les escoles i instituts de la ciutat i creuen que cal seguir per aquest camí.

Rubí TEA, a més d’organitzar la Setmana de l’Autisme, impulsa un grup d’ajuda mútua el primer dilluns del mes a l’Ateneu, activitats familiars lúdiques, ioga en família i algunes activitats esportives.

L’Organització Mundial de la Salut calcula que un de cada 160 infants pateix un trastorn de l’espectre autista, amb una prevalença d’una dona per cada quatre homes. La majoria dels casos es diagnostiquen a partir de l’any i mig o 2 anys d’edat.