La Síndica de Greuges de Rubí atén 244 queixes i consultes el 2018, gairebé el 30% més que l’any anterior

Imagen noticia
ERC vol millorar el verd urbà amb espècies que requereixin menys manteniment
28 de marzo de 2019
Imagen noticia
Més de 800 participants en el Cros Escolar
1 de abril de 2019

La Síndica de Greuges de Rubí atén 244 queixes i consultes el 2018, gairebé el 30% més que l’any anterior

Imagen noticia

La Síndica de Greuges de Rubí, Milagros Calleja, va realitzar durant el 2018 un total de 244 actuacions, quasi un 30% més que l’any anterior. D’aquestes actuacions, 81 eren queixes i reclamacions, mentre que 163 van ser consultes d’assessorament i informació. Així ho recull la Memòria de la Sindicatura de Greuges de Rubí 2018 que es va fer pública ahir dijous.

Calleja ha valorat positivament l’increment de les consultes a la Sindicatura: «Vol dir que la ciutadania cada cop coneix més aquesta institució, que té com a funció defensar els drets i les llibertats dels veïns i veïnes, en la seva relació amb l’Ajuntament».

Per la Síndica, també cal ressaltar que el nombre de col·lectius, associacions i entitats que van adreçar-se a ella durant el 2018 també ha augmentat, fet que també indica «que ens anem consolidant més a la ciutat». Tot i això, considera que és necessari continuar donant a conèixer l’existència d’aquesta institució.

Reclamacions per barris i temes
Per zones, el centre i la Plana del Castell són els barris que han generat més queixes i reclamacions (15), seguit per les urbanitzacions (13) i Can Vallhonrat, Ca n’Alzamora i el 25 de Setembre (13).

Per àmbits d’actuació, els Serveis Territorials, amb 42 queixes, continuen sent el servei municipal que més conflicte genera amb l’administració, i acumulen la majoria de les que no s’han pogut tancar. Principalment, són reclamacions relacionades amb Activitats, Mobilitat i Via Pública.

Segons Calleja, això passa a totes les administracions en general, no només a la ciutat. «En Territori és el servei que hi ha més dificultats per treballar», assenyala la Síndica, qui creu que aquest fet s’ha agreujat a Rubí per falta de recursos humans.

El segon àmbit amb més reclamacions són els Serveis a les Persones, amb 17. Moltes d’aquestes han estat relacionades amb les dificultats per accedir a habitatge. Segons la síndica, «aquest és un tema que s’està convertint en un problema estructural a Catalunya, amb molts desnonaments, amb dificultats per pagar els lloguers o per trobar lloguers assequibles». Altres temes destacats han estat els ajuts socials i les dificultats per empadronar-se a la ciutat. Malgrat tot, Calleja ressalta que a Serveis Socials, tot i les dificultats, «hi ha una resposta molt àgil».

Recomanacions: respondre sempre i en poc temps
Com és habitual des que es va crear la figura del Síndic de Greuges a la ciutat, que l’any vinent farà 20 anys, Milagros Calleja recomana a l’administració local adaptar els procediments administratius per evitar que cap queixa quedi sense resposta. «És important per al ciutadà que si un tema s’encalla per la seva complexitat, l’Ajuntament informi d’aquest fet a l’interessat fent-lo partícip de les circumstàncies», assenyala Calleja.
La Síndica també demana als diferents serveis municipals la màxima celeritat a la resposta a les peticions de la seva oficina, tot recordant que «no haurien de superar els 30 dies».